Pátek, 19. dubna 2024

Domov plný přírody

Je to jako láska na první pohled - hned víte, že tady má příroda své místo.
Domov plný přírody
Domov dýchající přírodou potřebuje své specifické barevné kombinace, které s přesným cílem zasáhnou lidskou duši jako koření, které dá pokrmu tu správnou tečku. Tady je recept, jak na to.

Igredience, ze kterých můžete vařit:
- barvy dřevin, květin a oblohy
- struktury přírodních materiálů
- rostlinné vůně

Je to jako láska na první pohled - hned víte, že tady má příroda své místo. Celý interiér působí klidně, vyváženě, přesně tak, jako příroda. Věci mají své logické souvislosti, předměty mají své jasné a efektivní využití. Všechny materiály mají přírodní charakter, povrchy mají jemné struktury přírodních vláken.

Předsíň se zrcadlem po babičce

Dřevěná sedátka od UHURU.Vstupní prostor je z pohledu navození atmosféry ten nejdůležitější. Ten, kdo vchází, musí nabýt pocitu pohody a malého překvapení z netradičního pojetí. Zkuste decentní zařízení selského charakteru - dřevěnou truhlu a velikánské zrcadlo v dřevěném rámu, které jste našli u babičky na půdě. Kompozici můžete doplnit obrovskou kyticí lučních květů v hliněné váze, která loukou nádherně provoní  celý prostor. Botníky mohou zůstat skryty v podobě vestavného nábytku nebo samostatné šatny. Na stěny zkuste aplikovat jemné odstíny zelenkavé a růžové v kombinaci s mléčnou bílou.

Proutí v koupelně

Kouplenové dekorace od Napanee.Pro koupelnu můžete zvolit jako základní barvy oblohy a smetany - mohou se objevit na obkladech i nábytku, případně doplňcích. Perfektního přírodního efektu docílíte doplněním o světlé dřevo  na skříňkách, dřevěných roštech, masážních kartáčích nebo rámech zrcadel. Pro výsledný efekt jsou důležité i ručníky - zkuste pruhované v barvách zelené trávy, žlutého slunce nebo šípkové růže. Koupelnu velmi příjemně oživí, stejně jako menší proutěné košíčky na důležité potřebnosti, plátěné pytlíky na sušené byliny vhodné ke koupelím a mýdla s vůní květin.

Kuchyň jako na venkově

Venkovská kuchyň v moderním hávu.Přírodně laděná kuchyň může mít typicky český venkovský charakter, ale může jít i o moderní prostor s využitím přírodních materiálů a dekorací v etnickém stylu. Dokonce i nábytek v hi-tech provedení můžete oživit nádobím z kameniny, gumovníku a proutí.

Stěny pak zkuste vyzdobit plátny s africkými vzory, vyvedenými v černobílé kombinaci, ale také výrazných a sytých barvách - žlutooranžové, oranžové, modrofialové a hnědé. Sytých barev se v kuchyni nemusíte bát ani na stěnách - povzbuzují chuť k jídlu a nabíjejí optimistickou a veselou náladou. Kuchyně, kterou budete mít rádi je také provoněna vůní bylinek a koření... a samozřejmě výtečného jídla.

Fantasie pro chvíle pohody

Živé kameny od francouzské designérky Stephanie Marine.Přírodní charakter svému obývacímu pokoji vtisknete použitím dřevěné podlahy i  taburetů z ratanu, nebo banánovníkové trávy. Nábytek zvolte dýhovaný nebo dřevěný masivní podle potřeby. Nezapomeňte ale na pár samonosných dřevěných polic, kam uložíte svíčky a své oblíbené suvenýry.

Barevná koncepce může být laděna například v odstínech smetanové, oranžové, vínové - tedy v teplých barvách. Zajímavého efektu docílíte použitím koberců tkaných z juty a čalounění či přehozů z látek s hrubší tkanou vazbou v barvách obilí a sena. Samozřejmostí jsou živé květiny velikého vzrůstu, které přirozeně doplní prostor.

A nakonec krb. Tedy to, co kdysi bývalo samozřejmostí je dnes bohužel luxusem. Pokud si ho ale můžete dopřát, udělejte to. Není v interiéru nic přírodnějšího a voňavějšího než plápolající oheň a praskající dřevo.

Spánek podle ročních období

Přírodní barvy sluší i ložnici.Princip klidu a harmonie je pro ložnici zásadní. Přírodní charakter, který nyní tvoříme, tomu jen nahrává. Na stěny zvolte decentní chladivé tóny světle modré a zelenkavé. Doplnit je můžete smetanovými až světle béžovými odstíny. Nábytek můžete vybrat i z tmavšího dřeva, které uklidňuje a navozuje pocit bezpečí.

Barvy povlečení si vyberte podle roční doby - v létě chladivé tóny stříbřitého moře - modravé a zelenkavé s šedavým nádechem, v zimě teplé zlatavé tóny podzimu - hnědé, žluté a oranžové. Chybět by neměly koberečky, které zahřejí ospalé nohy. Vhodné jsou ty huňaté, měkké na dotek. Ve světlých odstínech  budou působit čistě a útulně.

Korkový divan od Trevora O’Neila.Do ložnice patří také dekorace v podobě svíček a oblázků. Obrazová plátna nevěšte do záhlaví, ale naopak tak, abyste na ně z postele dobře viděli. Jejich téma by mělo být klidné a optimistické. Ve chvílích relaxace pak nechte v prostoru působit vůně přírodních esenciálních olejů  cedru, citrusu nebo levandule. Ke spánku ale potřebujete čerstvý vzduch - účinně tedy vyvětrejte - zvláště po dešti je vzduch nejčistčí a jeho vůně nejsvěžejší.

http://www.tyden.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů