Sobota, 20. dubna 2024

Poslanci zpřísnili pravidla pro výkup kovošrotu

Poslanci zpřísnili pravidla pro výkup kovošrotu

Poslanecká sněmovna přijala minulý týden novelu zákona o odpadech, která výrazným způsobem zpřísňuje režim v případech sběru a výkupu kovového odpadu. Cílem poslanecké novely, na níž se Ministerstvo životního prostředí podílelo, je reagovat na v poslední době velmi frekventované případy krádeží různých kovových předmětů (např. kanalizačních poklopů, dopravních značek či kolejnic). V mnoha případech se přitom jednalo o činnost spojenou se značným stupněm společenské nebezpečnosti (z poslední doby například krádež náhrobních destiček v terezínském památníku).

Nově přijatá úprava v první řadě obsahuje striktně formulovaný zákaz výkupu kovového odpadu od fyzických osob. Prodávat kovový odpad do výkupen budou tedy moci nadále pouze právnické osoby (včetně podnikatelských subjektů, obcí a krajů). Ministerstvo životního prostředí upřednostňovalo spíše mírnější variantu, která by ve většině případů nadále umožňovala kovošrot prodávat do výkupen i běžným občanům (s velmi přísnou evidencí osob i odpadu), poslanci se ale nakonec rozhodli pro zmíněné přísnější řešení.

Platit za vykoupený odpad bude napříště možné pouze bezhotovostně. Zpřísňuje se také povinnost provozovatelů sběren a výkupen v evidenci a identifikaci osob, které odpady odevzdaly, ale i samotného odpadu.

U vybraného kovového odpadu, který je v praxi nejčastěji terčem nelegální činnosti (dopravní značky, kolejnice, kovová umělecká díla nebo pietní a bohoslužebné předměty) se přímo v zákoně stanovuje zákaz jejich rozebírání či postupování dalším osobám, a to ve lhůtě 48 hodin od jejich odebrání nebo vykoupení. S tím souvisí i připojená novela zákona o Policii ČR, která dává policistům oprávnění vstupovat i do sběren a výkupen odpadu.

Novelu ještě musí projednat Senát a poté podepsat prezident republiky.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů