Sobota, 20. dubna 2024

Španělé budou chránit práva lidoopů

Španělé budou chránit práva lidoopů
- Zákon některé země se vůbec poprvé zastal práv některého zvířecího druhu

- Návrh měl podporu napříč politickou scénou

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Španělští šimpanzi mohou doufat, že napříště už je nečekají farmaceutické experimenty či cirkusové klece.

Tamní poslanci jako vůbec první zákonodárci na světě vyjádřili podporu právům lidoopů na ochranu jejich života a svobody. Dosud nikdy se ještě zákonodárci takovým způsobem nezastali práv některého zvířecího druhu.

Parlamentní komise pro životní prostředí vyzývá Španělsko, aby příští právní předpisy sladilo s Projektem na ochranu lidoopů.

Založila jej před 15 lety skupina španělských vědců a filozofů. Tvrdili, že opice podobné člověku, šimpanzi, gorily a orangutani, mají právo na život a nesmějí být mučeny.

"Je to historický den v boji za práva zvířat a v obraně našich evolučních příbuzných, který se bezesporu zapíše do historie lidského rodu," řekl agenturám šéf projektu Pedro Pozas.

Podobají se lidem

Mnozí Španělé nad tím ale kroutí hlavami. Mají pocit, že zvířata zákon nepotřebují.

Rodiče dětí argumentují případy psů, kteří se podle jejich názoru často těší větší míře svobod než jejich malé děti. Smečky velkých hafanů bez náhubků či vodítek okupují dětské parky, které matky s kočárky raději vyklízejí.

"Nemyslím si, že právě zvířecí druhy potřebují nyní podporu," řekla v internetové diskusi Julia Velascová, matka tří dětí.

Opice jsou ale přece jen zvláštní případ. Nejvíc se podobají lidem. Jsou nejinteligentnější. Proto ochránci práv zvířat v tomto případě nejvíc naléhali.

Nejpozději do roka by měla být nová rezoluce začleněna do trestního zákoníku. Aktivisté doufají, že nová pravidla omezí nebezpečné experimenty na primátech, jejich držení v klecích a zneužívání v reklamních spotech.

"Máme zaznamenána podrobná svědectví o tom, jak jsou tato skvělá zvířata zneužívána," řekl Pozas.

Naopak chov více než 300 opic v zoologických zahradách nebude protizákonný. Ochránci žádají pouze zlepšit podmínky, za kterých jsou zvířata držena v zajetí.

"Nevidím sebemenší důvod, proč by měla být některá práva vyhrazena pouze jedinému biologickému druhu," prohlásil filozof Peter Singer. Je přesvědčen, že lidé a opice spojuje mnohem víc než pouhá podoba v DNA.

Schválení zákona je jednou z mnoha aktivit levicové vlády Josého Luise Zapatera. Socialistický premiér omezil vliv katolické církve ve školství, uzákonil svazky gayů a přizval do vlády množství žen.

Církevní představitelé jsou také nejhlasitějšími odpůrci práv lidoopů. Arcibiskup Fernando Sebastian se vyjádřil, že podobné nápady podkopávají samotné základy společnosti.

Aktivisté za práva zvířat ale nesouhlasí. Podle nich mají lidoopi mnoho podobných znaků s lidmi, proto by bylo trestuhodné je držet v ponižujících podmínkách.

Gibraltar je vybíjí

Nicméně: španělským ochráncům přírody může kazit náladu jiná nenápadná zpráva z posledních týdnů.

Úřady v Gibraltaru, miniaturní britské kolonii zcela obklíčené okolním španělským územím, se nedávno rozhodly zcela vybít tamní populární opice.

Úředníci uvedli, že čím dál drzejší tlupa obtěžuje turisty a ohrožuje pověst kolonie jako bezpečné turistické destinace.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů