Pátek, 29. března 2024

Pokuta Exxonu za havárii na Aljašce byla snížena

Pokuta Exxonu za havárii na Aljašce byla snížena
Americký Nejvyšší soud snížil pokutu americkému koncernu ExxonMobil za havárii ropného tankeru Exxon Valdez na Aljašce v roce 1989 z 2,5 miliardy dolarů na 507,5 milionu dolarů.

Stejnou částku už přitom společnost zaplatila v minulosti na odškodnění obětem největší ekologické katastrofy v americké historii.

Na každého z odškodněných vyšlo 15 tisíc dolarů a podle nejnovějšího rozhodnutí soudu obdrží přibližně stejnou částku i nyní.

Jak napsal list New York Times, pro snížení částky se rozhodlo pět ze tří soudců. Hlavní soudce David Souter vycházel ze skutečnosti, že pokuta ve výši 2,5 miliardy dolarů byla z hlediska námořního zákona příliš vysoká.

Podle listu Wall Street Journal vytáhlo do boje proti ropnému gigantu ExxonMobil, jehož tržby loni činily 404,5 miliardy dolarů, 32 677 rybářů a dalších obyvatel Aljašky.

Společnost s pokutou nad rámec odškodnění nesouhlasí. Podle vedení firmy ExxonMobil, která na světě zaměstnává více než 106 tisíc lidí a je ropnou jedničkou na světě, odporuje námořnímu právu. Sami právní experti začali polemizovat, zda pokuty spadají pod námořní právo.

"Pokuty a vyčištění kontaminovaného území nás už stály 3,5 miliardy dolarů a tato kauza není o kompenzaci," dodal viceprezident koncernu ExxonMobil Kenneth Cohen.

K havárii ropného tankeru Exxon Valdez došlo 24. března krátce po půlnoci. Tanker vyplul z aljašského přístavu se čtyřiceti miliony litrů ropy na palubě.

Ke kritickému okamžiku došlo, když opilý kapitán lodi Joseph J. Hazelwood předal kormidlo svému podřízenému Gregorymu Cousinsovi.

Ten ale chybně stanovil kurz lodi, která vzápětí narazila do Blightova útesu v průlivu Prince Williama.

Ropná skvrna zasáhla přes sedm tisíc kilometrů čtverečních vody. Vypalování, chemické přípravky a čištění horkou vodou ropnou skvrnu postupně odstranily. To však nezabránilo úhynu tisíců ptáků a ryb v této oblasti.

Poprvé se začal havárií tankeru, z kterého vyteklo do oblasti Aljašského zálivu přes 11 tisíc tun ropy, zabývat soud nižší instance na Aljašce v roce 1994.

A nařídil společnosti, která sídlí v Texasu, zaplatit pět miliard dolarů asi 34 tisícům rybářů a dalším lidem.

Částky byly ale několikrát měněny. Například v roce 2002 byla pokuta snížena na čtyři miliardy dolarů a následně po odvolání opět v roce 2004 zvýšena na 4,5 miliardy dolarů. Nakonec v roce 2006 odvolací soud snížil pokutu na 2,5 miliardy dolarů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů