Když čistí voda i pára
V oblasti mycích technologií se volá po hospodárnosti, ekologickém a šetrném provozu, a přitom po efektivitě a výkonu. Pro hotelový provoz to platí také. Naštěstí existuje celá řada inteligentních řešení, která šetří nejenom energii, ale i čas a peněženku.
Velkou roli hrají i zdánlivé maličkosti, jako jsou dvouplášťová provedení myčky spořící energii, výkonný samočisticí program, hlubokotažená nádrž, celoplošná síta nebo snadno dostupná mycí ramena, usnadňující čištění. A co automatické dávkování mycího a oplachového prostředku nebo přehledné ovládání jedním jediným tlačítkem, zjednodušující ob-sluhu? Právě na detailech pak celek stojí i padá.
VÝHODY KOMPLETNÍHO SYSTÉMU
Novinkou jsou pak myčky se zpětným získáváním tepla z odpadních par nebo s kombinovaným zpětným získáváním tepla z odpadních par a odpadní vody. Výrobce Winterhalter Gastronom tyto nové úsporné řady myček dodává pod názvem Energy, resp. Energy . Co je podstatou? Při každém odebírání čistého nádobí uniká teplá pára představující hodnotnou energii, která se doslova rozpustí ve vzduchu. Speciální myčka ji ale pomocí výměníku odpadních par z vnitřního prostoru odsaje předem a její energii použije pro ohřátí přitékající studené vody. Součástí některých typů myček z této řady je navíc druhý výměník, jenž ještě využívá energii odpadní vody. Úspora během desetiletého období standardního provozu může dosáhnout až 236 tisíc Kč, v závislosti na typu myčky.
Pokud provozovatel uvažuje o koupi nové myčky, měl by si změřit tvrdost vody, popř. si nechat odborně doporučit odpovídající zařízení na úpravu vody a vhodné mycí prostředky. Ideální je sehnat kompletní řešení. Tím se vyvaruje nepříjemné situace, kdy např. umyté nádobí není čisté a výrobce to svádí na dodavatele mycích prostředků, který naopak tvrdí, že závada je v mycím stroji.
ZAHOĎTE UTĚRKU, NENÍ TŘEBA
Pro mycí stroje v gastronomickém provozu platí povinnost dodržovat přísné hygienické normy. Při nedostatečné teplotě a nedostatečném dávkování mycích prostředků se myčka může stát semeništěm bakterií. Profesionálně umyté sklo je na pohled čisté a s minimem mikroorganismů. Profesionalitu by také neměl postrádat personál. Dodnes si vzpomínám, kterak v jednom podniku číšník leštil na letní zahrádce sklo a vzhledem k teplu si otřel pot z čela tou samou utěrkou, kterou leštil sklenice. Často slýchávám otázku: "Jde to bez leštění?" Odpověď zní: Ano, ale je nutné si uvědomit, že záleží na kvalitě vody či mycích prostředků a profesionalitě stroje. A pak také na ochotě a možnosti investovat.
Hlavním specifikem kvalitní myčky by mělo také být, že po vyndání ze stroje není nutné nádobí dál "upravovat" - leštit, utírat apod. Myčka se musí postarat o čistou sklenku od začátku mytí až do závěrečného usušení. Jakmile se objeví na stěnách sklenic zaschlé kapky, je něco v nepořádku. Na utěrku ale zapomeňte, pro hygienicky i opticky čisté nádobí je největším nepřítelem. Pokud jsou sklenice ihned po vyjmutí z myčky chladné a současně hygienicky čisté, svědčí to o kvalitní myčce.
AUTOR: Lucie Gallo
marketing, Winterhalter Gastronom
Hotelovému provozu na míru
O velikosti a počtu myček v hotelovém provozu rozhoduje jeho kapacita. Vytížený hotelový bar ocení menší myčku na sklenice. V zázemí kuchyně pak rozhodně najde uplatnění typ mycích strojů, který umožní mýt i větší talíře, např. na pizzu nebo tácy. Pro rozsáhlejší hotelový komplex je možné využít modulární systém výrobce Winterhalter, který nabízí možnost sestavit myčku podle přání zákazníka. Součástí systému je i zdokonalený koncept hygieny a obsluha pomocí multifunkční dotykové obrazovky.
ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT