Pátek, 29. března 2024

Výrobcům se nelíbí hlukové limity na pneu

Výrobcům se nelíbí hlukové limity na pneu

Jak jsme nedávno informovali, Evropská unie se rozhodla nařídit výrobcům pneumatik, aby jejich výrobky dodržely určité standardy hlučnosti. Tvrdí přitom, že nadbytečná hlučnost ničí lidem zdraví a zároveň přitom i přírodu.

Jedním dechem ale dodala, že nadměrnou hlučnost často způsobí sami řidiči podhuštěním svých pneumatik a povinně vybaví všechny nové vozy sledováním tlaku v pneumatikách.

Výrobci pneumatik se ale brání. Podle nich je direktivní snižování emisí cestou ke snížení přilnavosti pneumatik, protože právě tyto dvě veličiny spolu do jisté míry souvisí. Jinými důvody pro vyšší hlučnost jsou špatně navržený dezén pneumatiky a špatně zvolená směs.

EU sice uklidňuje, že většina dnes prodávaných pneumatik normu splní, to ale výrobce jen těžko uklidní, hlučné totiž nejsou jen levné „šlupky“ z Číny a ale i vysoce kvalitní pneumatiky renomovaných značek. Je to zkrátka jen daň za onu přilnavost.

http://www.auto.auto-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů