Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové zařízli Zvonkovou

Ekologové zařízli Zvonkovou

HORNÍ PLANÁ - Projekt relaxačního a regeneračního centra Zvonková, na kterém Horní Planá pracuje už tři roky, dostal další ránu pod pás.

Ochránci přírody řekli stop a město musí hledat jiné řešení. Objekt, který využívala pohraniční stráž, tedy čeká další chátrání.

Přitom je o něj velký zájem, leží v původně zakázaném hraničním pásmu v minimálně obydlené a zachovalé oblasti a nedaleko velkého lyžařského centra. Původní plán radnice a investora počítal s přestavbou na relaxační centrum. Mělo jít o přestavbu, takže se nečekaly zásadnější problémy. Ekologické organizace však prosadily svůj požadavek, aby vliv této přestavby na životní prostředí posoudila rozsáhlá studie, a v ní ministerstvo životního prostředí projekt ve stávající podobě nedoporučilo.

Město musí nyní změnit územní plán, aby se dosáhlo potřebné kapacity. Původně se plánovalo 360 lůžek s padesátiprocentní obložeností. V největší kapacitě by se jednalo zhruba o 180 lidí. Bohužel to bylo moc. Po několika kontaktech se Správou Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Horní Planá navrhla, že lze kapacitu snížit minimálně na hodnotu 320 lůžek. Pozastavení projektu je pro město a investora o to smutnější, že podobný areál v klidu roste jen o dva kilometry dál v Rakousku, kde to zákony dovolují.

Část šumavských starostů to hodnotí jako vítězství ochranářů a nevládních sdružení a prohru obcí a investora. Starostové jsou podle svých slov mimořádně překvapeni tím, že v Evropské unii může k podobné situaci vůbec dojít. Mluvčí ministerstva Jakub Kašpar to vysvětluje tím, že zákony sice harmonizovány jsou, jednotlivým členským zemím ale zároveň poskytují prostor k vlastnímu výkladu.

V té souvislosti mě napadá, že je náš projekt záměrně zdržován kvůli rakouskému projektu. Zelení jsou mezinárodně koordinovaní a domlouvají se, co je pro ně přijatelné a naopak. My stavět nemůžeme a Rakušané staví bez veškerých problémů, řekl v Českokrumlovském deníku starosta Horní Plané Jiří Hůlka (Nezáv.) Jeho slova Haló novinám doplnil komunistický zastupitel Václav Henzelín: Turisté budou zůstávat za hranicí. K nám se budou chodit dívat a odhazovat odpadky. Peníze pak zase půjdou utratit tam. Dříve železná opona se změnila v oponu zelenou, která je ještě horší. Nesmí se postavit lanovka na Hraničník, omezuje se splavnost Vltavy, nesmějí se kácet lesy napadené kůrovcem. Co tady chtějí ze Šumavy mít?

Horní Planá reagovala tím, že požádala prostřednictvím jihočeského hejtmana o to, aby se problémem začala zabývat vláda.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů