Pátek, 19. dubna 2024

Za odpad se nebude v Ústí platit

Za odpad se nebude v Ústí platit

Ústí nad Labem - Každý Ústečan od příštího roku ušetří za odvoz odpadu. I přes odpor některých zastupitelů se včera schválilo zrušení poplatků. Vedení města však obyvatele upozornilo, že pokud třídit nebudou, může být placení za odvoz odpadu opět v Ústí zavedeno.

Město počítá s tím, že během letošního roku vybere na poplatcích za odpad zhruba 43 milionů korun, což je asi o tři miliony více nežli v loňském roce. Některým členům zejména ústecké opozice se zrušení poplatků nelíbilo.

„Toho, co je zadarmo, si nikdo neváží. Odpad je odpad, my ho produkujeme a musíme si to zaplatit,“ řekl zastupitel Zdeněk Šťastný (SZSP). Pro změnu Jindřich Šilhavý (ČSSD) navrhoval, aby se poplatek snížil na polovinu. A to ze současných 500 na 250 korun.

Komunistům se zase nelíbilo, že zastupitelé, společně se zrušením poplatků, musí současně hlasovat také pro zvýšení daně z nemovitosti. A proto navrhovali tyto body rozdělit. To však odmítl podpořit ministr zemědělství a ústecký zastupitel Petr Gandalovič (ODS). Tvrdil, že i když to na první pohled nevypadá, body spolu navzájem úzce souvisí.

Nakonec ani jeden z opozičních návrhů nebyl přijat. A tak bylo díky většímu počtu zastupitelů z řad ODS a ČSSD zrušení poplatků za odvoz odpadu schváleno.

Zrušení poplatků může městu pomoci vyřešit problémy s dlužníky. Až desetina Ústečanů totiž za odvoz odpadu neplatí, což v současné době představuje pro město dluh ve výši kolem 38 milionů korun. Primátor Ústí Jan Kubata (ODS) řekl, že tyto peníze vymáhat určitě budou i přesto, že se poplatky zrušily.

Hlavním důvodem zrušení poplatku je stále větší nárůst podílu tříděného odpadu v Ústí. „Jsme přesvědčeni, že lidi bude tento krok motivovat k tomu, aby ještě více třídili,“ uvedl minulý pátek Kubata.

Vedení města předpokládá, že v roce 2010 Ústečané vytřídí 4500 tun. Primátor podotkl, že pokud lidé odpad třídit nebudou, bude vedení zvažovat znovuzavedení poplatku.

„Čtyřčlenná rodina se musí rozhodnout, jestli ročně nezaplatí dva tisíce korun a bude třídit, nebo třídit nebude a žádné peníze neušetří,“ sdělil včera Kubata. Zároveň dodal, že si vzali příklad z obcí a měst, ve kterých se v posledních letech zvyšovalo množství tříděného odpadu a zároveň se zrušily podplatky za odvoz.

Během letošního roku se v Ústí navýší počet kontejnerů o čtyřiasedmdesát. Vedení města si od toho slibuje, že lidé vytřídí o pět kilogramů na občana více nežli v současné době. A jen na separaci se vynaloží bezmála šestnáct milionů korun.

Řadu let se za odpad neplatí například v Teplicích. Od loňského července se poplatky nevybírají také v Mostu a letos v lednu se zrušily v Děčíně.

V Ústí nad Labem se začal třídit odpad v roce 1995. Tehdy bylo vytříděno 595 tun. Rok od roku se množství odpadu zvyšovalo. V roce 2006 se podařilo vytřídit 3263 tun a loni dokonce 3891 tun.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů