Čtvrtek, 28. března 2024

Základní školy dostaly titul za ekologii

Základní školy dostaly titul za ekologii

30. června 2008 publikovalo moravskoslezské vydání deníku MF Dnes zprávu o ocenění několika škol titulem Ekoškola. Převzaly jej z rukou ministra školství Ondřeje Lišky.  

Čtyři základní školy Moravskoslezského kraje, z toho dvě z Opavska, získaly mezinárodně certifikovaný titul Ekoškola a ve čtvrtek si zástupci těchto škol tento certifikát z rukou ministra školství Ondřeje Lišky převzali. Základní škola v Ostravě Hrabůvce na ulici Provaznické, v Havířově, Gorkého 1, ve Vítkově na Opavské ulici a v Hradci nad Moravicí - Žimrovicích, tak mají oficiálně doloženo, že ekologicky funguje nejen provoz školy, ale že i samy děti se snaží o minimální dopady školy na životní prostředí.

„Naše škola získala titul Ekoškola již před dvěma roky, takže jsme v tomto školním roce titul obnovovali. Museli jsme napřed splnit sedm kroků. Ten první byl, založit funkční tým z řad dětí, učitelů a správních zaměstnanců,“ popisoval vedoucí týmu žimrovické školy David Šrom.

O práci v týmu byl na této malotřídní škole takový zájem, že se do týmu přihlásila celá třetina dětí. „Staré sběrné krabice na plast, papír a hliník jsme nahradili novými, založili jsmemini zookoutek, kde chováme želvy, ryby a raky, a na školním pozemku vznikla naučná stezka i nový kompost. Abychom uspořili energie, lepili jsme za radiátory izolační fólie, nebo vyměnili obyčejné žárovky za úsporné,“ dodal Šrom.

Když splnili všechny kroky, napsali zprávu do sdružení Tereza, které stojí organizačně za projektem Ekoškola.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů