Pátek, 29. března 2024

Audi A3 TDI e: evolucí k ekologii

Audi A3 TDI e: evolucí k ekologii
Na našem trhu se objevuje Audi A3 v obou karosářských verzích, vybavené hospodárnější verzí motoru TDI PD.

Pro další krok směrem ke snižování spotřeby paliva a emisí sáhla tentokrát automobilka Audi k sérii poměrně levných a racionálních úprav osvědčené jednotky 1,9 TDI PD s výkonem 77 kW, již dobře známe i z ostatních značek koncernu VW. Ačkoli automobilka Audi nebyla prvním, kdo vznětové motory s přímým vstřikováním do osobních automobilů začal instalovat, jistě se jedná o firmu, která pro jejich vývoj udělala nejvíce. Ačkoli vše nasvědčuje tomu, že systém TDI je již za svým zenitem, novinka od Audi dokazuje, že alespoň malé krůčky v jeho vývoji ještě učinit lze.

Upravený motor TDI dostal vzhledem ke snaze konstruktérů doplňkové označení „e“, podobně jako Škoda 120LE, vyráběná krátce na přelomu let 1982 a 1983. Toto srovnání není tak nesmyslné, jak by se na první pohled mohlo zdát. U obou vozů hraje klíčovou úlohu při snižování spotřeby „prodlužování“ převodů. Dlužno dodat, že vznětový motor TDI PD měl co do tahu v nízkých a středních otáčkách podstatně větší potenciál než skromný, ač snaživý boleslavský „litřík“.

Audi A3 1,9 TDI e dostalo od konstruktérů delší převody od trojky po pětku, a ti se dále soustředili na snížení pohotovostní hmotnosti auta, aerodynamickou optimalizaci karosérie a použití pneumatik se sníženým valivým odporem, upraven byl samozřejmě program řídicí jednotky. Nakolik je jízda úsporná, to závisí do značné míry vždy na řidiči. Z toho důvodu jsou nové úsporné modely A3 1,9 TDI e vybavené ukazatelem optimálního řazení. Ten je umístěný na centrálním displeji přístrojové desky v zorném poli řidiče a podle aktuálního zatížení motoru a otáček motoru ukazuje, kdy a jaký převodový stupeň zařadit v dané jízdní situaci.
 
Kombinovaná spotřeba vozů Audi A3 a A3 Sportback 1,9 TDI e s výkonem
77 kW/105 k a sériovým filtrem pevných částic dosahuje v kombinovaném provozu zajímavé hodnoty 4,5 litru na 100 kilometrů. Hodnota emisí CO2 zůstává díky tomu pod hodnotou 120 g/km. Tím se tyto nové modely řadí na samotnou špičku svého segmentu, přičemž řidič s nimi může ujet více než 1200 kilometrů bez závislosti na blízkosti čerpací stanice.

Prvních 15 úsporných vozů Audi A3 Sportback TDI e, které jsou šetrné k životnímu prostředí i uživatelově rozpočtu, v České republice objednala jistá autopůjčovna.

DSC_6399 low.jpg DSC_6540 low.jpg

http://www.autorevue.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů