Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodáky na jihu Čech trápí nesplavná Lužnice

Vodáky na jihu Čech trápí nesplavná Lužnice

TÁBOR - Tradiční léto bez sjíždění řek teď trápí vodáky na jihu Čech, kromě hůře splavné Vltavy u Lenory je nyní už téměř zcela nesjízdná Lužnice ze Suchdola do Tábora. V úterý to agentuře Mediafax řekl krajský hydrolog Tomáš Vlasák.


Hladina Vltavy u Soumarského mostu na Šumavě má 45 centimetrů, což je na hranici zákazu splouvání. Lužnice u Tábora je na tom ještě hůř. „Nepomohly ani poslední přívalové deště a opravdu se už lodě dřou o kameny. Ale to je každoroční obrázek, takže už to vodomily nějak extra nepřekvapuje,“ podotkl Jan Wipplinger z Vodáckého klubu v Chlumu u Třeboně.


Situace nebude ani v následujících dnech o nic lepší. Až do pátku předpovídají meteorologové tropické teploty. Jen možná o víkendu, kdy se má ochladit, může zapršet. „Nebudou to ale rozhodně hektolitry vody na metr čtvereční, takže to možná pro vodáky na pár dní vydrží, ale nebude to asi žádná sláva,“ dodal hydrolog Vlasák.


Slušný dostatek vody pro sjíždění má zatím jen Vltava z Vyššího Brodu, teplota vody se tam pohybuje okolo 20 stupňů Celsia. Sjízdné jsou zatím Lužnice, Otava i středočeská Berounka. Na Sázavě pod Krhanicemi musejí vodáci využívat pro plavbu náhony.


Autor / zdroj: MEDIAFAX
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů