Středa, 24. dubna 2024

Kypr trápí rekordní sucha, vodní pomoc poskytlo Řecko

Kypr trápí rekordní sucha, vodní pomoc poskytlo Řecko

S příchodem léta přestaly být pro Kypr největším problémem spory o sjednocení rozděleného ostrova.

Kypr trápí častá sucha a nedostatek vody, Řecko se proto rozhodlo uzavřít s ostrovní vládou obchod - jeho tankery budou dodávat ostrovanům pitnou vodu. Prvních 40 tisíc kubíků, tedy dvojnásobek současných kyperských zásob, již dorazilo do přístavu Limassol na jihu ostrova.

"Do poloviny listopadu bychom měli přivézt asi 8 milionů kubíků vody," řekl agentuře Reuters Michalis Ionnides, šéf společnosti Ocean Tankers, která dopravu zajišťuje. Voda bude z Limassolu čerpána zvláštním potrubím do sítě vodních nádrží.

Kypr se potýká s nejhoršími suchy v historii. Nedostatek vody postihnul většinu domácností, způsobil množství požárů, křesťané se dokonce chodí modlit do kostela, aby začalo pršet. Vláda byla již v dubnu nucena přikročit k přídělovému hospodaření s vodou. Středomořský ostrov je přitom jednou z hlavních turistických destinací regionu, majitelé hotelů se proto obávají, že sucha množství turistů odradí.

Podobná opatření muselo využít i španělské město Barcelona, jež dováželo vodu z Francie. Podle Ionnidese ale nemá současný projekt obdoby. "Budeme vodu dovážet pravidelně po dobu šesti měsíců. Myslím, že něco takového tady ještě nebylo." Odborníci však upozorňují, že dodávky v hodnotě 40 milionů eur nebudou pro ostrov dlouhodobým řešením. Kypr má sice jednu z nejhustších sítí rezervoárů na světě, ty jsou nyní však zaplněny jen z necelé desetiny.

Naplno běží i dvě zařízení na odsolování mořské vody. Nadějí by proto mohly být nové vrty, z nichž se bude získávat podzemní voda. Geologové chystají ve spolupráci s vodou budování studen až do hloubky 800 metrů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů