Úterý, 23. dubna 2024

Geologové provádějí hlubinný výzkum v Doupovských horách

Geologové provádějí hlubinný výzkum v Doupovských horách

Geologové včera odpoledne odpálili na pěti vybraných místech v Karlovarském kraji silné hlubinné nálože. Seismické vlny, jež se z míst odpalů šíří, zaznamenaly krátce na to speciální přístroje umístěné v Doupovských horách. Údaje z ojedinělého experimentu umožní vědcům zkoumat tektonickou strukturu pohoří. 

Pro umístění náloží vybrali geologové z z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR (ÚSMH AV), kteří spolupracují při tomto výzkumu s Geofyzikálním ústavem AV a Českou geologickou službou, lomy v Krásně u Horního Slavkova, Mokré u Žlutic, ve Stráži nad Ohří, Úhoštaněch u Kadaně a v Horních Tašovicích u Karlových Varů. V každém z nich museli vyhloubit dva až tři vrty do hloubky mezi 20 až 30 metry. Do nich umístili nálože o objemu více než 300 kilogramů. Po prvním odpalu v 18:00 v Krásně následovali další přesně v desetiminutových intervalech.

Doupovské hory
Doupovské hory  

V Doupovských horách vědci rozmístili pod povrch země do hloubky zhruba 30 centimetrů speciální seismické snímače. Jejich citlivá čidla zachytí vlny přicházející ze všech lokalit, kde byly nálože odpáleny. Podle Milana Brože z ÚSMH AV vznikne velmi podrobná seismická tomografie ukazující rozvrstvení tektonických vrstev Doupovských hor. Protože celá oblast je vojenský prostor, museli odborníci ještě před rozmístěním přibližně 35 měřících přístrojů získat souhlas od armády.

Celý experiment je zejména vědeckou záležitostí přispívající k přesnějšímu poznání nejen Doupovských hor, ale také takzvaného oháreckého riftu. To je neotektonická struktura zasahující do velkých hloubek, která stála u zrodu Podkrušnohorské pánve. Výzkum ukáže mimo jiné geologickou stavbu Doupovských hor a v jaké hloubce jsou založeny. Poznatky vědců pak mohou být využitelné například při ochraně léčivých pramenů. Náklady na výzkum se mohou pohybovat kolem několika stovek tisíc korun.

V západních Čechách se obdobný hlubinný výzkum země prováděl v roce 2003 na Sokolovsku a na Chebsku při realizaci mezinárodního projektu nazvaného Slice. Jeho úkolem bylo lepší poznání hlubinné stavby Českého masivu. Projekt tehdy navazoval na předešlý projekt Alp 2002, který se zabýval hlubinnou stavbou alpské oblasti a jejím stykem s Českým masivem. Ten zkoumali vědci odpalováním hlubinných náloží i při projektu Celebration 2000.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů