Čtvrtek, 28. března 2024

Odborník: Praze proti hluku pomůžou nové povrchy i stěny

Odborník: Praze proti hluku pomůžou nové povrchy i stěny

Praha - Protihlukové stěny v ulici 5. května nebo Spořilovské, snížení rychlosti a zlepšení povrchu vozovek v hustě obydlených částech Prahy navrhují odborníci, kteří se podílejí na vytvoření plánu na snížení hluku v metropoli. Řekl to Josef Novák ze společnosti Akustika. Kolik budou protihluková opatření stát, bude jasné koncem srpna.

Expertní skupina pražského magistrátu chce předložit návrh řešení koncem srpna, jeho schválená verze musí pak být do pěti let realizována, uvedl v tiskové zprávě Vladimír Zemánek z Agentury Bison & Rose. První návrh, ke kterému budou moci Pražané vznášet připomínky, bude podle Zemánka od pondělí vyvěšen na webových stránkách magistrátu. V první etapě musí plány v České republice vypracovat Praha, Brno a Ostrava.

Nejhorší situace je v Praze podle Nováka podél magistrály, v ulici 5. května, ulici V Holešovičkách nebo Evropské. "Míst na též úrovni je v Praze asi 50," dodal Novák. V husté zástavbě jsou podle něj možnosti, jak hluk snížit, omezené. Obecně tam odborníci navrhují zlepšení povrchu vozovek nebo snížení rychlosti. Protihlukové stěny se podle něj nedají nainstalovat, protože by nepomohly. "Je řada míst, na které se za současné době nedá navrhovat vůbec nic, jedině snad můžeme čekat na regulaci dopravy," dodal Novák s tím, že akustik je v těchto situacích bezmocný.

Stěny naopak mohou pomoci lidem na okraji Prahy. Návrh je podle Nováka doporučí v ulici 5. května, Spořilovské a dalších komunikacích. Prioritou by podle Nováka mělo v Praze být zlepšení kvality tramvajových tratí, které jsou v Praze ve špatném stavu, a oprava povrchů vozovek. Další zdroj hluku - ruzyňské letiště - má svůj zvláštní akční plán na snižování hluku, obsahuje například dodržování letových trajektorií nebo omezení nočních letů.

Naopak řešení pro velice hlukově i emisemi zatíženou Legerovu ulici zpráva nepřináší. Nebydlí tam totiž dostatek lidí, což je jednou z podmínek pro zařazení do akčního plánu. "Navíc řešení není možné, nedá se toho moc navrhovat - jedině výměna povrchů nebo snížení rychlosti," dodal Novák. Připravovaný dokument není závazný. "Je to návrh odborníka, jak by se dala situace řešit v reálných podmínkách, nemůžeme navrhovat, aby se silnice uzavřela," vysvětlil Novák.

Praha měla předložit finální akční plán hluku 18. července, obsahovat má řešení v jednotlivých postižených oblastech s časovým harmonogramem. "Tento termín se sice nepodaří zcela dodržet, ale zhruba třítýdenní zpoždění nebude nijak dramatické a rozhodně se nepromítne do přípravy či realizace protihlukových opatření ani do termínu předložení výsledků Evropské komisi," uvedl Zemánek.

Celodenně je v Praze vystaveno nadměrnému hluku více než 106.000 lidí. V noci pak hluk ruší spánek téměř 119.500 obyvatel hlavního města. Hluku, který přesahuje hygienické limity, je podle výsledků analýzy v metropoli vystaveno i 36 škol a 14 zdravotnických zařízení. Jeho hlavním zdrojem je silniční doprava. Vyplývá to z hlukových map ministerstva zdravotnictví, které předcházely vytvoření akčních plánů.

Hlukové mapy pro Prahu, Brno a Ostravu jsou ale podle několika občanských sdružení chybné. Podají proto stížnost k Evropské komisi. Třeba v případě pražské aglomerace byl hluk mapován jen na území metropole a už ne v prstenci kolem něj, což je v rozporu s evropskou směrnicí i českou vyhláškou, tvrdí.

Se životem v hlučném prostředí se nechtějí někteří Pražané smířit. Na soud se obrátili obyvatelé z ulice 5. května v Praze 4, soud nařídil hlavnímu městu, aby do jednoho roku snížilo hladinu hluku v bytech na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po 22:00. Magistrát se proti rozhodnutí o povinnosti snížit hluk dovolal k Nejvyššímu soudu (NS). Tento krok však nemá odkladný účinek a magistrát musí splnit pravomocný rozsudek městského soudu. Podobnou žalobu podali také obyvatelé Břevnova a Barrandova. Další žalobu na magistrát chystají vlastníci bytů v ulici V Holešovičkách.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů