Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Britský zpěvák Sting, frontman kapely The Police, se v zájmu záchrany planety Země už mnoho let zasazuje o omezení uhličitých emisí a často nabádá veřejnost k ekologickému chování. Teď se ale hudebník, pravým jménem Gordon Sumner, stal terčem kritiky ochránců životního prostředí za to, že se zpronevěřil svým "zeleným" ideálům a najal si pro soukromé potřeby letadlo.

V prvním pololetí letošního roku bylo v Pekingu 123 dní se standardní kvalitou ovzduší, což je 67.6 procenta celého počtu dní v první polovině letošního roku. Je to nejvyšší rekord v uplynulých 9ti letech.
Podle odborníka z Pekingského centra pro monitoring a kvalitu počasí, v červnu bylo v čínské metropoli 24 dní s kvalitním ovzduším, což je 80 procent celkového počtu dní v červnu. Je to současně o 9 dní více než ve stejném období minulého roku. Celková situace kvality ovzduší byla dobrá. Dobrá kvalita ovzduší je důkazem účinných opatření Správy a prevence znečištění atmosféry v Pekingu.

Východočínské přístavní město Čching-tao, které bude hostit olympijské jachtařské disciplíny, se pět týdnů před zahájením olympiády musí vyrovnat se sinicemi, které voda vyplavuje na pláže a v hustých vrstvách pokrývají olympijské trasy. Úřady mobilizovaly na 10 000 dělníků na palubách tisícovky lodí, aby začali moře a pobřeží od sinic čistit. Růst sinic podporuje teplé počasí a především látky, které se často do vody dostávají v důsledku silného znečištění.

Hlavní město se připravuje na boj s hlukem. Pražský magistrát totiž dokončuje akční plán na snížení hluku v aglomeraci Praha. Předpokládá se, že expertní skupina předloží kompletní návrh k veřejnému připomínkovacímu řízení koncem srpna – jeho schválená verze poté musí být v průběhu následujících pěti let realizována. Základní návrh obsahující analýzu nejzávažnějších problémů s hlukem na území aglomerace, ke kterému již bude možno předkládat připomínky, však bude zveřejněn už začátkem příštího týdne. Informoval o tom Jiří Wolf, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Byl schválen projekt ekologického města Tianjin, který podepsaly Čína a Singapur.
Předběžný plán ekologického města Tianjin, podepsaný mezi Čínou a Singapurem byl v zásadě schválen. Čína a Singapur podepsaly dohodu o společných podnících, což známená, že stavba ekologických měst mezi Čínou a Singapurem vstoupí do etapy všestranné výstavby.
Projekt ekologických měst mezi Čínou a Singapurem je projekt strategické spolupráce založený na zlepšování ekologického prostředí mezi vládami obou zemí. Podle úředníka výboru pro správu ekologického města Tienjin byl tento návrh vypracován oběma zeměmi a bude v něm využito zkušenosti a techniky z výstavby městských záhrad, ochrany životního prostředi, dopravy, zalesňování, a veřejné hygieny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů