Pátek, 19. dubna 2024

Spolupráce s Německem v ochraně životního prostředí úspěšně pokračuje

Spolupráce s Německem v ochraně životního prostředí úspěšně pokračuje

Dnes skončilo v Plzni již 9. zasedání Společné česko-německé komise pro životní prostředí, jehož cílem bylo vyhodnotit bilaterální spolupráci v jednotlivých oblastech ochrany životního prostředí.

„Kromě prezentace priorit nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU jsme s německými kolegy hovořili také o čistotě ovzduší v příhraničních oblastech, odpadovém hospodářství, přeshraniční ochraně přírody a spolupráci v ochraně vod,“ popsal první náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, který českou delegaci vedl. Jeho protějškem byl parlamentní státní tajemník Spolkového ministerstva životního prostředí, ochrany přírody a jaderné bezpečnosti Michael Müller. „Německá strana nám sdělila, že nepodporuje výstavbu dalších plavebních stupňů na Labi a na aktivity na české straně tedy pohlíží s nelibostí,“ řekl Dusík.  

Čeští a němečtí zástupci spolu také mluvili o možnostech spolupráce v oblasti úspor energií a podpory alternativních paliv v dopravě. „Uvítáme německé zkušenosti v politice ochrany klimatu a energetice, také vzhledem k tomu, že Německo stejně jako my klade důraz na energetickou účinnost a úspory,“ uvedl Dusík. Konkrétně se obě delegace dohodly na zapojení německého experta do přípravy nové klimatické politiky ČR, která bude vládě předložena na podzim tohoto roku. Pokračovat bude také výměna informací o realizaci úspěšných projektů v energetické oblasti, např. větrných parků, které ČR může prakticky využít.

Komise byla informována i o výsledcích společných pilotních a twinningových projektů právě v oblasti větrné energetiky nebo krajského odpadového hospodářství. „Spolupráce v oblasti nakládání s odpady bude navazovat na implementaci nové směrnice ES o odpadech, která stanovuje ambiciozní cíle pro recyklaci a na přípravě systému zálohovaných obalů v ČR,“ doplnil Dusík.

V oblasti biopaliv obě strany potvrdily potřebu pokračovat v jejich využívání udržitelným způsobem se současným rozvojem dalších alternativních paliv (např. bioplynu).
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů