Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Znečišťovatelé mají přijít o záruku, že dostanou povolenky ve stejném množství jako v předchozích letech. Novela řeší mimo jiné změny množství povolenek při rozdělení nebo sloučení zařízení, způsoby zániku povolení nebo možnost zrušit povolení. Nevyužité povolenky bude moci Ministerstvo životního prostředí prodat. Takto získané peníze budou příjmem Státního fondu životního prostředí.

Novela zákona o odpadech, kterou schválila Poslanecká sněmovna, upravuje výkup autovraků. Zavádí i poplatky za registraci ojetého auta do registru silničních vozidel. Poplatky se pohybují od 3000 do 10 000 korun podle toho, jakou emisní normu EURO vozidlo splňuje. Poplatek se platí při první registraci ojetého auta v tuzemsku, popřípadě při první přeregistraci.
Sběrny a výkupny odpadu budou muset identifikovat prodávající a nebudou smět vykupovat určitý druh odpadu, který jim do budoucna vyhláškou stanoví Ministerstvo životního prostředí. Toto opatření má ztížit život zlodějům kovů. Ročně se v tuzemsku vykoupí za 4,5 miliardy korun kradených kovů.

ODS se dočkala. Akademik Václav Pačes ještě před pátečním zveřejněním tezí zprávy prozradil, co jeho komise pro posouzení energetických potřeb České republiky doporučí. Především to, aby se u všech připravených projektů zahájil proces posouzení jejich dopadu na životní prostředí (EIA).
To by znamenalo, že lidé z polostátní elektrárenské společnosti ČEZ přivezou na Ministerstvo životního prostředí dokumentaci k dostavbě jaderné elektrárny Temelín. To, že se tak stane, naznačil v nedávném rozhovoru pro Ekonom i premiér Mirek Topolánek.
Pro Stranu zelených je to rána. Její předseda Martin Bursík již prohlásil, že Pačes vedení komise nezvládl. Samotné zdlouhavé posuzování vlivu nových reaktorů na okolí ale nepovažuje za důvod pro odchod z vlády. Tím by bylo až rozhodnutí stavbu skutečně zahájit.

Evropská komise uveřejnila zprávu o naplňování cílů politiky životního prostředí v Unii za rok 2007. Pozitivní výsledky dokazují, že sedmadvacet zemí provedlo řadu změn směřujících ke splnění Šestého akčního programu životního prostředí z roku 2007. Plány jednotlivých států se však dle Komise natolik liší, že narušují politiku soudržnosti. Výzvou pro další aktivity zůstává zpracování dlouholeté strategické vize, zaměření se na udržitelnou spotřebu a výrobu, ochranu biodiversity a přizpůsobení se klimatickým změnám.

Prodej přebytečných evropských emisních povolenek pomůže zateplit domy českých rodin a vybavení domácností užívající pevná paliva kotli na alternativní způsoby vytápění. Povolenky slouží ke snížení skleníkových plynů a splnění závazku Kjótského protokolu. Prodejní cena se bude odvíjet od aktuální tržní ceny, proto není zcela jasné, kolik Česká republika za prodej povolenek získá.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů