Středa, 24. dubna 2024

Bez jádra to nejde, říká komise

Bez jádra to nejde, říká komise
Česká republika musí do budoucna počítat s jadernou energetikou. A vláda se nemá bránit diskusi o těžbě hnědého uhlí za dnes platnými ekologickými limity.

I taková doporučení se objevují ve zprávě Nezávislé energetické komise vedené šéfem akademie věd Václavem Pačesem, jejíž shrnutí mají HN k dispozici. První dílčí výsledky práce komise dnes Pačes předá premiérovi. Právě pasáže o jaderné energetice a těžbě uhlí za limity dělají z dlouho očekávané odborné analýzy politickou rozbušku. Obě jsou totiž nepřijatelné pro vládní Stranu zelených.

Pačesova zpráva podrobně analyzuje současný stav české energetiky a výhled na příštích dvacet let. Upozorňuje na rizika, jež hrozí v případě, že vláda bude dál odkládat rozhodnutí o tom, na čem stavět výrobu energie. "Nedojde-li v dohledné době k zásadním rozhodnutím, je stabilita energetického hospodářství, zejména elektroenergetiky a zásobování teplem, dočasná," varuje komise.

Vláda má na základě Pačesovy zprávy rozhodnout ještě letos o energetické strategii státu. Celý proces se ale může zdržet. "Jsme hotovi, ale zpráva musí projít ještě další neplánovanou oponenturou. Konečné výsledky tak představíme až na podzim," řekl včera Pačes.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů