Pátek, 29. března 2024

Průzkum: Češi jsou atomu nakloněni

Průzkum: Češi jsou atomu nakloněni
- Pro jadernou energetiku je v zemi podle Eurostatu 64 procent lidí

- Podpora jaderné energie v Evropě narůstá

Češi jsou společně s Litevci největšími příznivci využívání jaderné energie z obyvatel všech 27 států Evropské unie. Zcela či spíše pro jadernou energii jsou v Česku a Litvě téměř dvě třetiny lidí, přesně 64 procent. V unii jako celku je to v průměru asi 44 procent. Vyplývá to ze včera zveřejněných výsledků nového průzkumu Eurobarometr.

Na opačném konci pomyslného žebříčku podle výsledků výzkumu, který se uskutečnil počátkem roku mezi zhruba 27 000 lidmi "sedmadvacítky", figurují Kypr a Rakousko. V ostrovním státě má jaderná energie podporu pouhých sedmi procent občanů, v Rakousku 14 procent. Slovensko, v němž atomovou energii v průzkumu podpořilo šest z deseti dotázaných, figuruje na šestém místě unijního pořadí.

Výsledky také ukázaly, že názory na využívání jaderné energie se výrazně liší mezi zeměmi s atomovou elektrárnou a těmi, které takové zařízení nemají.

Státy, jejichž obyvatelé se k jádru staví pozitivněji než unijní průměr, patří totiž výhradně do skupiny 15 unijních zemí, které na svém území nějakou jadernou elektrárnu mají.

Kromě České republiky a Slovenska stojí alespoň jedna atomová elektrárna ještě v Belgii, Bulharsku, Finsku, Francii, Německu, Maďarsku, Litvě, Nizozemsku, Rumunsku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku a ve Velké Británii.

"Veřejné mínění ohledně produkce jaderné energie se zdá být v Evropské unii silně rozděleno," píše se v závěrech Eurobarometru. Zatímco 44 procent Evropanů je pro jadernou energii, opačný názor zastává 45 procent lidí.

Podpora energetické produkce z jaderných elektráren ale v zemích EU od roku 2005 narostla. Před třemi lety ve skupině příznivců bylo 37 procent dotázaných, zatímco proti bylo 55 procent.

V případě Česka se počet příznivců proti roku 2005 zvýšil ze 61 procent na 64 procent.

Podle květnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jsou postoje české veřejnosti k jaderné energetice vyváženější. Jako málo a zcela bezrizikovou ji vnímá 44 procent obyvatel, ekologický problém naopak v provozu jaderných elektráren vidí 43 procent Čechů. To je však o deset procent méně než v roce 2006.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů