Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dvacítka senátorů v dopise žádá premiéra Topolánka (ODS), aby se jeho vláda zabývala dalším postupem ochrany přírody na Šumavě. Senátorům se nelíbí, jak si počíná ministerstvo životního prostředí v čele s předsedou zelených Martinem Bursíkem. Podle nich nedostatečně bojuje proti kůrovci, a tím ohrožuje šumavské lesy. "Dvě stě let se tady zasahovalo proti kůrovci a najednou se přestane, to je lumpárna," řekl včera senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS).

Prezident FIA Max Mosley ve čtvrtek vyzval týmy, aby přišly s návrhy, jak snížit energetickou potřebu vozů formule 1, a to až o 50 % během sedmi let. (To by znamenalo, že množství paliva, které nyní vůz formule 1 potřebuje na 100 kilometrů, by stačilo na 200.)
Jednou z možností je, že každému týmu bude přiděleno množství paliva (energie) na závod a to mohou využít dle svého uvážení.
Pokud týmy nepřijdou s vlastním návrhem, FIA přijde se svým. Podle některých pozorovatelů je tato možnost bezpečnější, prý by neměly týmy dostat příliš volného prostoru

Ruský premiér Vladimir Putin vo štvrtok z ekologických dôvodov vyzval na zmenu lokality určenej na výstavbu olympijskej bobovej dráhy. Jedno z plánovaných stredísk ZOH 2014 v Soči by malo ležať v blízkosti horskej prírodnej rezervácie na pobreží Čierneho mora.
To sa nepáči environmentálnym organizáciám, ktoré stredisko označili za "ekologicky nepriateľské". "Považujem za nevyhnutné presunúť miesto výstavby strediska na do inej lokality," uviedol Putin na stretnutí Ruského olympijského výboru v Soči.

I když by většina firem preferovala ekologičtější pracoviště, mnoho z nich stále odrazují přidané náklady. Ukázal to výzkum poskytovatele kancelářských potřeb Office Depot, které se zúčastnilo 2 500 amerických majitelů firem. Většina z nich vidí největší problém v investicích, které je třeba vložit předem.
Podle ředitele Office Depot pro environmentální strategii Yalmaze Siddiquiho by přitom investice do ekologických pracovišť již neměly být pro většinu firem překážkou. Ekologičtější pracoviště lze dnes pořídit nejen levně, ale také výhodně z hlediska dlouhodobých úspor nákladů.
Důležité je pochopit, že existuje celá řada možností a nebrat ekologická opatření automaticky jako vysoké náklady navíc. Výzkum je k dispozici na www.officedepot.com/greenyouroffice.

Slibované stanice pro monitorování kvality ovzduší se hraničtí obyvatelé dočkají již možná letos v prosinci. Do té doby budou měření prašnosti a dalších hodnot provádět na zakázku odborníci ze Zdravotního ústavu v Ostravě. Důvodem je zjistit stav kvality ovzduší přes otevřením nové dálnice D47. Kompletní celoroční měření zažilo město před několika lety. „Tehdy jsme měli zájem na základním zmapování kvality ovzduší v Hranicích. Nynější projekt je jakousi revizí, abychom věděli, co všechno se změnilo a jaká je dnešní situace,“ uvedl mluvčí města Petr Bakovský. Celý projekt přijde město na více než tři sta tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů