Čtvrtek, 18. dubna 2024

O atomu bez servítků

O atomu bez servítků
Ve viktoriánské Anglii dvorní šlechta během irského bramborového hladomoru raději nepoužívala slovo brambory a hovořila o "onom kořeni". Tak trochu to připomíná opatrnost zprávy komise vedené předsedou Akademie věd Václavem Pačesem. Nemluví o nutnosti dostavět elektrárnu Temelín. Jen označuje jadernou energii za jednu "z ekonom icky i technologicky přijatelných variant."

Proč ale tolik skrupulí z úst nezávislých expertů? Právě naše odborné autority by měly jasněji a jednoznačněji argumentovat, že doby levné energie jsou pryč, oblasti s ložisky plynu a ropy jsou málo stabilní a že spalování znečišťujících fosilních paliv bude nutné omezovat. Tudíž se asi bez dalších jaderných bloků neobejdeme.

Ostatně k právě takovým poznatkům dospěli i Pačesovi kolegové ze Společného výzkumného střediska Evropské komise a bez servítků je předhazují politikům. Jen u nás si málem i jaderní fyzici dávají ruku před ústa.

U nás leží v cestě zahájení stavby dvou jaderných bloků nepatrné stéblo. Přítomnost zelených ve vládě. S ní nikdo nepočítal v roce 2003, kdy sociálně demokratický kabinet za tichého přitakání ODS schválil koncepci dalšího rozvíjení "jádra". Ale i Martin Bursík si musí uvědomovat, že emisaři společnosti ČEZ neúnavně zpracovávají ministry i poslance, aby dostavbu Temelína odblokovali. A když se to nepodaří ve vládě, existuje plán ČSSD a KSČM na usnesení v parlamentu, na který se přívětivě tváří i Vlastimil Tlustý.

Je tedy otázkou, jak dlouho ještě chtějí zelení donkichotsky bránit výstavbě nových bloků. Zda by nebylo realističtější, kdyby se soustředili jen na obranu limitů těžby hnědého uhlí, jejichž zrušení by vedlo k likvidaci vesnic Horní Jiřetín a Černice. Nikdo z odborníků totiž zatím přesvědčivě nevysvětlil, jaký smysl by mělo stavět další jaderné bloky a zároveň obsáhle rozšířit uhelnou těžbu.

Bez další elektřiny to zjevně nepůjde. Ale... jiná věc ovšem je, že obě nejsilnější strany jdou ve věci jádra setrvale na ruku vedení ČEZ. Nezíská podobný vliv i Mostecká uhelná, která vytrvale atakuje limity? A tak nelze vyloučit ani toto: jakmile zelení vypadnou z vlády, na jihu porostou reaktory a na severu budou padat vesnice.


jiri.leschtina@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů