Pátek, 29. března 2024

Náměstek ministra životního prostředí František Pelc v pátek navštívil Šumavu

Náměstek ministra životního prostředí František Pelc v pátek navštívil Šumavu

Náměstek ministra životního prostředí pro ochranu přírody a krajiny František Pelc dnes navštívil Národní park Šumava. Spolu s ředitelem Správy NP a CHKO Šumava Františkem Krejčím a jeho kolegou Jiřím Kecem prošli především lesy v oblasti Modravy.

 

Hlavním účelem Pelcovy návštěvy na Šumavě bylo seznámit se s aktuální situaci v šumavských lesích přímo v terénu, především z pohledu diferencovaného přístupu k ochraně lesa před kůrovcem více než jeden rok po orkánu Kyrill. Oblast známých Modravských slatí patří k nejcennějším částem NP Šumava. František Pelc při kontrole mapových podkladů konstatoval: „Péče o přírodní smrkové lesy, jak o horské, tak i o podmáčené smrčiny, v tomto rozsáhlém území musí být vedena s vědomím poslání národního parku. Nezasahováním do jejich přirozeného vývoje můžeme garantovat dodržování důvodu, proč byl vůbec na Šumavě národní park vyhlášen, tedy ochranu přírodních procesů“. „V nejcennějších zónách Šumavy nestojíme před rozhodnutím, zda má být Šumava zelená nebo šedá, ale zda má mít alespoň v budoucnu zdravý a stabilní les anebo ho zásahy otevřeme větru a ve finále bude Šumava úplně bezlesá a národní park můžeme zrušit. To by byla rána turistickému ruchu pro celý region,“ dodává František Pelc.

 

Pelc se také nechal seznámit s opatřeními, která dělá správa parku proti kůrovci. „Ujistil jsem se, že monitoring vývoje kůrovcových populací je zajišťován ve všech typech lesů v národním parku,“ konstatuje náměstek ministra. „Nemenší pozornost věnujeme samozřejmě sanaci kůrovcem napadených stromů v lesích mimo bezzásadová území tak, aby se brouk nešířil do okolních hospodářských lesů. Viděl jsem i průběžné výsledky opakovaného monitoringu přirozené obnovy lesa ve zdejším nejstarším bezzásahovém území. Nástup nového lesa je zde opravdu razantní a naprosto evidentní,“ uzavírá František Pelc.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů