Pátek, 19. dubna 2024

Lesníci stále odstraňují škody po červnové bouři

Lesníci stále odstraňují škody po červnové bouři

Už druhý týden odstraňují lesníci následky vichřice ze středy 25. června. Nejhůře dopadlo Frýdecko-Místecko. Silný vítr tady poničil 95 tisíc kubíků dřeva, které je nutné co nejrychleji vytěžit. Plné ruce práce mají i v dalších okresech. 

Městské lesy Opava. Ředitel společnosti Oto Žallman potvrdil, že k zemi padlo 12 tisíc kubíků dřeva bez ohledu na to, jestli to byly smrky nebo duby. Následky dokonce dvakrát překonaly řádění vichřice Emma.

"K dnešnímu dni máme něco málo přes třetinu zpracovanou. Radě jsem slíbil, že skončíme nejpozději do poloviny srpna. Pokud se nic nebude kazit, předpokládám, že to bude hotovo do konce července," upřesnil Žallman.

Největší objemy musí odtěžit Lesy České republiky. Mluvčí společnosti Radek Drahný ujistil, že turistické cesty anebo okolí dětských táborů jsou už v pořádku. Je to víceméně běžný postup.

"V současné době vedeme intenzivní jednání s našimi smluvními partnery o likvidaci následků této bouře. Zároveň jsou připravovány další možné postupy v intencích zákona o veřejných zakázkách pro případ, že na nejvíce postižených místech nebude smluvní partner schopen tuto kalamitu zlikvidovat," dodal mluvčí.

Frýdecko-Místecko, Opavsko a Vítkovsko - tři ze zhruba deseti nejvíce postižených míst v České republice. Co se týče Opavy, dlouhodobé statistiky sice uvádí, že před jedenácti lety řádil vítr ještě silněji, ale letošní rekord je jednoznačný. Dvanáct tisíc kubíků dřeva padlo během pouhých patnácti minut.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů