Čtvrtek, 28. března 2024

Je třeba chránit rysy v naší přírodě ? Pozvánka na výstavu o Rysích hlídkách.

Je třeba chránit rysy v naší přírodě ? Pozvánka na výstavu o Rysích hlídkách.
Hnutí DUHA připravilo výstavu o ochraně rysa ostrovida na Šumavě. Konkrétně se jedná o projekt Rysí hlídky. Tuto výstavu instalovala naše místní skupina nejprve na Gymnáziu v Kaplici. Tam byla do konce června a nyní je celý červenec v Infocentru v Kaplici. Uspořádání výstavy úmožnila Nadace Veronica.

Speciálně vyškolení dobrovolní spolupracovníci Hnutí DUHA každou zimu vyráží do terénu na Šumavě, kde se vyskytují ohrožení rysi. Hlídky, organizované v odborné spolupráci se Správou chráněné krajinné oblasti Šumava, mají za úkol odstrašit pytláky, kteří vzácné šelmy systematicky střílejí.

Ilegální lov je hlavní překážkou obnovení populací ohrožených rysů. Odborníci přitom poukazují na to, že viditelná přítomnost většího počtu lidí, kteří v horách případné pytláctví sledují, pomůže zvířata chránit. Hlídky zároveň získávají důležité údaje o výskytu šelem.

Šumavské hlídky probíhaly už třetím rok v oblasti mezi Volary, Prachaticemi a Českým Krumlovem. Účastníci získávají nejen znalosti o životě rysa ostrovida a monitoringu velkých šelem, ale osvojují si také zásady práce v terénu.

Šíření šelem je důležité pro udržení únosné výše populací spárkaté zvěře. Přemnožení jeleni a srnci totiž spásáním malých stromků poškozují především listnaté či smíšené lesy a brání jejich přirozené obnově. Ale ze čtrnácti rysů, která správa šumavského národního parku označila vysílačkou, bylo patrně už osm zastřeleno. Počet ilegálních odstřelů se u nás za posledních dvacet let odhaduje na více než 500 kusů.


Kontakt :
Ondřej Šanda, Hnutí DUHA Č. Budějovice, telefon do práce : 380 711 558 - 5.40 h – 13.40 h, tel. domů po 15. hodině 380 311 459, e-mail : ceskebudejovice@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů