Pátek, 26. dubna 2024

CVVM: Lidem v místě bydliště vadí hlavně úroveň hluku

CVVM: Lidem v místě bydliště vadí hlavně úroveň hluku

Praha -- Obyvatelům České republiky nejvíce vadí v místě jejich bydliště hustota silničního provozu a zhruba polovině z nich také úroveň hluku. Zjistil to květnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které dnes jeho výsledky zveřejnilo na svém webu. S hustotou silničního provozu v místě bydliště není spokojeno sedm z deseti lidí. Podíl lidí nespokojených s úrovní hluku se od května loňského roku zvýšil o deset procent.

Průzkum zjistil, že většina lidí je se životním prostředím v místě, kde bydlí, spokojena. Kritičtější jsou lidé k úrovni životního prostředí v České republice celkově, i v tomto případě je s ním ale většina populace spokojena. Hodnocení životního prostředí v místě bydliště se dlouhodobě nemění, spokojenost se životním prostředím v republice posledních zhruba šest let mírně stoupá.

Se životním prostředím v místě bydliště je velmi spokojena desetina lidí a spíše spokojeno dalších 60 procent dotázaných. Naopak velmi nespokojeno je pět procent a spíše nespokojeno 24 procent lidí. Více spokojeni jsou obyvatelé obcí a menších měst a častěji také obyvatelé jižních Čech. Opačný názor mají občané z měst, kde žije nejméně 50 000 lidí. Kritičtější jsou zejména obyvatelé Prahy a severní Moravy.

Se životním prostředím v Česku celkově jsou velmi spokojena tři procenta a spíše spokojeno 52 procent respondentů. Velmi a spíše nespokojeno je 40 procent lidí.

V místě bydliště jsou lidé nejvíce spokojeni s dostupností volné přírody, s kvalitou pitné vody a čistotou okolní přírody. Spokojenější jsou i s čistotou ovzduší a povrchových vod.

Průzkum CVVM se uskutečnil ve dnech 12. až 19. května 2008. Bylo při něm dotázáno 1066 lidí starších 15 let.

Spokojenost občanů se životním prostředím (odpovědi v procentech):

velmi spokojen spíše spokojen spíše nespokojen velmi nespokojen neví v ČR 3 52 35 5 5 v místě bydliště 10 60 24 5 1

Zdroj: CVVM

Vývoj spokojenosti občanů s jednotlivými oblastmi životního prostředí (odpovědi v procentech):

březen 2004 květen 2005 květen 2006 květen 2007 květen 2008 dostupnost volné přírody 86 88 86 85 87 kvalita pitné vody 72 70 72 75 73 čistota okolní přírody 74 75 70 72 71 čistota ovzduší 68 69 64 63 60 čistota povrchových vod 51 54 56 53 54 úroveň hluku 63 60 59 59 49

Zdroj: CVVM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů