Čtvrtek, 18. dubna 2024

Praha bude mít novou vodní elektrárnu

Praha bude mít novou vodní elektrárnu

Praha - Další vodní elektrárny se dočká metropole už za půl roku. Na trojském jezu se blíží ke konci výstavba vodního díla, z kterého poteče elektřina do pražské sítě.

Praha tak potvrdí svou dominanci mezi českými městy ve využívání energie vyrobené z vody. Elektrárna totiž bude na každém jezu v Praze, kromě Štítkovského a Staroměstského v centru, kde ji není možné umístit.

„Je na nich pouze metrový spád, takže investice se vhledem k malému množství vyrobené elektřiny nevyplatí. Navíc by s elektrárnou v historickém centru měli problém památkáři,“ vysvětlil vodohospodář z Povodí Vltavy Jiří Friedel, podle kterého jde Praha ve využívání vodní energie ostatním městům, kterými protékají řeky, příkladem. „Hlavní město je v tomto směru skutečně ojedinělé,“ dodal Friedel.

Malý ale významný

Ačkoli má metropole dostatek vodních elektráren, ze kterých teče elektřina do pražské sítě, tak svým výkonem patří spíše mezi trpaslíky. Všechny mají dohromady instalované výkony kolem 9 MW, což je stokrát méně než je výkon jednoho bloku elektrárny v Temelíně.

„Není to sice žádné extrémní množství, ale má pro nás velký význam, protože i díky tomu se tak v Praze neustále zvyšuje využívání ekologické energie,“ sdělil Deníku Petr Holubec ze společnosti Pražská energetika, která je pražským distributorem elektřiny.

Elektřina z kanalizace

Malé vodní elektrárny jsou i na některých potocích a říčkách, jako například na botiči či Rokytce.

Ačkoli jsou možnosti Vltavy vyčerpané, do budoucna hodlá město navyšovat výrobu elektřiny díky průtoku, tentokrát z kanalizace.

Pilotní projekt byl již realizován v základní škole v Praze 5 a uveden do provozu v dubnu tohoto roku. „Do budoucna se s podobnými projekty počítá, konkrétní objekty však nejsou zatím specifikovány. O využití tohoto řešení uvažujeme především v souvislosti s výstavbou nových úseků kanalizačního systému,“ řekl radní pro životní prostředí Petr Štěpánek.

Vodní elektrárny v Praze

Modřany – výkon 1,5MW

Štvanice – 5,67MW

Podbaba – 1,3MW

Troja (od 2009) – 2MW

Lipence – 0,5 MW

Největší Pražská vodní elektrárna na Štvanici

Vodní elektrárna na Štvanici byla vybudována v letech 1913–1914. V roce 1972 byla pro úplné opotřebení technologické části odstavena z provozu a vtok byl zabetonován, protože se nepočítalo s její obnovou. Výstavba prakticky zcela nové vodní elektrárny byla realizována v letech 1984–1987. Podmínkou nové výstavby bylo zachování vnějšího vzhledu původní historické budovy.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů