Sobota, 27. dubna 2024

Ekologické počítače: úsporní pomocníci mnoha firem

Ekologické počítače: úsporní pomocníci mnoha firem
Kromě praktických úspor se totiž podílejí na vytváření ekologické image podniku, což v nastupující éře sociální odpovědnosti firem a ohleduplnosti k životnímu prostředí je neméně významný faktor, někdy ještě důležitější než "hrubé" ekonomické argumenty.

Společnost Dell uvedla na trh první desktop řady Energy Smart Vostro, určený především menším podnikům. Podle výrobce má klientům ušetřit až 47 % ročních nákladů na elektřinu. Firma zdůrazňuje, že na vývoji Vostro 410 se výraznou měrou podíleli sami zákazníci.

Desktop vybavený procesory Intel Core 2 Quad, grafickými kartami s pamětí 512MB a systémovou pamětí s frekvencí 800MHz má větší skříň typu "tower", která umožňuje rozšiřovat počítač podle potřeb uživatele. Má k dispozici prostor až pro čtyři pevné disky a kapacitu místního úložiště a paměti až 3TB, i více rozšiřujících slotů a šachet pro mechaniky a disky oproti standardním počítačům.

V ZELENÉM JEDNOTNÉM DESIGNU

K průkopníkům šetrných počítačů patří firma Fujitsu Siemens Computer (FSC). První směrnice pro konstrukci "zelených" výrobků vydala již v roce 1992. O rok později vznikl první "Green PC" s automatickou funkcí pro úsporu energie. První úsporné PC Esprimo se představilo v roce 2005 a již v červnu 2007 firma uvedla první profesionální PC, které splňuje nová, přísnější kriteria standardu Energy Star V. 4.0 - vyžadující efektivnější zdroje napájení s koeficientem až 80 %, což je o 20 % více než u běžných počítačů.

Nová generace ekologických PC využívá ekologické základní desky, obsahující nízké množství škodlivin. Firma vyvinula SW, řídící spotřebu ekologických počítačů tak, že užívají o 27 % elektrické energie méně než jiné.

Nová řada profesionálních PC Esprimo EPA kombinuje osvědčené ergonomické a úsporné funkce s nejnovější čipovou sadou firmy Intel a zdrojem napájení s koeficientem účinnosti 80 %. Díky tomu je spotřeba elektrické energie těchto systémů v porovnání s dva roky starými počítači nižší téměř o 45 %. Technologie iAMT 3.0 (Intel Active Management Technology) zajišťuje centralizovanou správu zařízení, včetně vypnutých systémů, a přispívá tak ke snížení celkové spotřeby energie.

NEJMENŠÍ SERVER NA SVĚTĚ - EKONOMIČTĚJŠÍ NEŽ ŽÁROVKA

Z vývojových laboratoří FSC je i počítač, charakterizovaný jako nejtišší a nejmenší server s nejefektivnějším využitím elektrické energie své třídy na světě - minitower server Primergy TX120. Dle výrobce jde o vůbec první server na světě pro kancelářské prostory bez samostatné serverovny. Vyhovuje požadavkům menších podniků a domácích kanceláří, k nimž patří nízká spotřeba elektrické energie, kompaktní provedení, tichý provoz a nízká úroveň vyzařovaného tepla. V nejvyšší konfiguraci má TX120 v porovnání s běžnými tower servery o 40 % nižší spotřebu elektřiny a třetinovou velikost (99 x 340 x 399 mm) v porovnání s běžnými servery v provedení tower. Jeho hlučnost je 28 dB v úsporném režimu a 31 dB za plného provozu, produkovaný hluk je tak o 50 % nižší než u běžných tower serverů: důležitý faktor pro kanceláře bez samostatné serverové místnosti.

DOŠLO I NA MONITORY

Obrazovky připojené k PC stále "žerou" energii, a to i v úsporném režimu (1 až 6 W). Unikátním výrobkem v tomto ohledu je nový 20" displej FSC s nulovou spotřebou, uvedený letos na veletrhu CeBit, na trh má přijít letos v létě - v napájecí jednotce má vestavěný vypínač ovládaný počítačem. Jakmile monitor přejde do úsporného režimu, může být úplně odpojen od napájení a znovu zapnut příkazem z počítače - nezávisle na tom, je-li připojen na analogový nebo digitální výstup grafické karty.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů