Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bursík hrozí, že kvůli kamionům zelení opustí vládu

Bursík hrozí, že kvůli kamionům zelení opustí vládu
Kamiony v pátek odpoledne jezdit nebudou, trvá si na svém ministr životního prostředí Martin Bursík. A bude-li to jinak, zelení odejdou z vlády.

Bursík tím pohrozil krátce poté, co premiér oznámil, že se vláda zatím rozšířením pátečního zákazu jízd kamionů zabývat nebude. Mirek Topolánek to včera slíbil zástupcům autodopravců. Dohodl se s nimi, že ministerstvo s dopravci připraví analýzu dopadu zákazu a znovu se sejdou třetí srpnový týden.

Dopravci na oplátku slíbili, že zatím nebudou chystat protesty.

"Na dohodě, kterou jsme uzavřeli po osmnáctiměsíčních jednáních s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem o celoročním omezení provozu kamionů, absolutně trvám," reagoval Bursík. Zjevně ho rozhořčily otázky dopravců, kolik kamionů stačí na zablokování dopravy v Praze. "Lidé ani vláda nejsou rukojmími majitelů kamionů," řekl.

Avšak aby celoroční zákaz jízdy kamionů během víkendu začal platit od začátku příštího roku, musí jej vláda projednat do konce prázdnin. To je nyní ohroženo.

Jádrem sporu je to, zda budou mít kamiony v pátek odpoledne mezi třetí a devátou hodinou celoroční zákaz jízdy. Dosud platí jen "prázdninové" omezení od pěti do devíti hodin večer. Bursíkovo ministerstvo argumentuje vysokou intenzitou dopravy a tedy i nehodovostí i tím, že si občané zaslouží na víkend, a nejen o prázdninách, čistší vzduch.

Dopravci to vidí jinak. "Zákaz jízd nic nevyřeší. Kamiony nejsou příčinou víkendových dopravních nehod," tvrdí prezident sdružení Česmad Bohemia Vladimír Starosta. Podle něj také podobné omezení nemá obdobu nikde v Evropě.

Omezení prý výrazně ztíží podnikání dopravců. Jejich vyšší náklady se potom mohou projevit v ceně téměř všeho zboží.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů