Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo: Ekologové prodražili dálnici o šest miliard

Ministerstvo: Ekologové prodražili dálnici o šest miliard

Ministerstvo dopravy vystavilo vládě účet za dálnici D8. Více než devadesát kilometrů autostrády z Prahy na sever Čech bude stát téměř pětačtyřicet miliard. Je to o dvanáct víc, než politici původně plánovali. A zhruba polovinu z této částky tvoří podle ministerstva dopravy požadavky ekologů. Ti to ostře odmítají.

Ministerstvo dopravy jejich požadavky zaklíčovalo v dokumentu do položky "cenové a věcné změny". "Jsou to zejména požadavky různých organizací ohledně ekologie. Jde o tunely či požadavky na technologie při stavbě v chráněných oblastech," řekl náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Například most u obce Dobkovičky musí být postaven tak, aniž by těžká technika pracovala v chráněném údolí. Most bude tak drahou technologií postaven seshora.

Aktivisté však s tím, že by stavbu prodražovali, nesouhlasí. "To číslo šesti miliard je nesmyslné. Ekologická opatření nejsou nějakou položkou navíc. Jsou nutná podle zákona o ochraně přírody. Navíc není definováno, co tato ministerská položka všechno obsahuje. Některé finančně náročné křižovatky si například prosadily samy obce," prohlásil Miroslav Patrik ze sdružení Děti země, který se problematikou severočeské dálnice D8 zabývá.

Poslední boj

Dálnici D8 nyní chybí už jen poslední úsek přes České středohoří, který je ve výstavbě. Podle ministerstva bude stát necelých jedenáct miliard korun. "Ta částka se dá považovat za konečnou," uvedl Jiří Hodač.

Právě o poslední úsek, který vede chráněnou oblastí, vedlo ministerstvo dlouhou válku s aktivisty.Ti se nevzdávají, i když se stavba po letech čekání rozjela. Upozorňují na nejrůznější nedostatky, kvůli čemuž například stojí stavba tunelu v Prackovicích. Poslední část dálnice je také nejnáročnější kvůli prvkům chránícím přírodu. Dálnice bude mít dva tunely, protihlukové stěny, její část povede platovým tubusem. Aktivisté neuspěli s požadavkem na stavbu tunelu Kubačka, ten by stavbu prodražil ještě o tři miliardy korun.

Z konečného účtu lze vyčíst, že tři miliardy si vyžádalo zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na devatenáct procent. Bez následků nezůstalo ani pomalé tempo výstavby, inflace přihodila zhruba 2,7 miliardy korun navíc.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů