Pátek, 29. března 2024

MMR a Ústecký kraj napravují ekologické škody z dob komunismu

MMR a Ústecký kraj napravují ekologické škody z dob komunismu

V březnu letošního roku se na regionální pracoviště ministerstva pro místní rozvoj (MMR) v Mostě obrátil starosta Jeníkova u Duchcova Libor Groh s žádostí o pomoc při řešení samovzněcování půdy v katastru obce. Tomuto kroku předcházelo marné dvouleté jednání s krajskou samosprávou. Díky zásahu MMR  a Ústeckého kraje se podařilo sehnat finanční prostředky řešení samovzněcování půdy v katastru obce během tří měsíců! Sanace bude zahájena v září letošního roku a potrvá přibližně dva měsíce.

Regionální pracoviště MMR v Mostě kontaktovalo hejtmana Ústeckého kraje a požádalo ho o uvolnění finančních prostředků pro obec na vypracování projektové dokumentace. Hejtman finance v krátkém čase uvolnil. Na základě této skutečnosti ministerstvo seznámilo obec s řešením sanace a získalo souhlas dotčených obyvatel k realizaci. Sanace vyřeší havarijní stav, který ohrožuje občany na zdraví, a předejde tak několikanásobně vyšším škodám v případě vzniku otevřeného požáru. „Území bude systematicky injektážně sanováno popílkovým rmutem. Vytěsněním vzdušného kyslíku se tak zamezí dalšímu záparu," upřesnil ministr Jiří Čunek.

Na doporučení MMR byl projekt „Likvidace záparů Jeníkov" předložen do meziresortní komise, která hodnotí projekty zaměřené na ekologické škody po těžbě hnědého uhlí. Počátkem července 2008 byl projekt komisí schválen. „Občané Jeníkova se tak po dlouhých peripetiích budou moci bezpečně pohybovat na svých pozemcích, aniž by bylo ohroženo jejich zdraví nebo majetek," dodal ministr Čunek.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Odbor komunikace MMR ČR
Staroměstské nám. 6
110 15 Praha 1
Tel.: 420 224 861 126
E-mail: tiskove@mmr_cz
Web: www.mmr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů