Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Superabsorbenty jsou síťované polyakryláty schopné absorbovat a vázat obrovské množství tekutiny: až pětisetnásobek jejich hmotnosti. Hlavní oblast jejich použití je ve výrobě hygienických produktů. Používají se i v průmyslových aplikacích, jako jsou zahušťování a absorbce tekutého odpadu nebo jako voděodolné povrchy kabelů. Neuvolňují absorbovanou vlhkost vlivem tlaku; naproti tomu kořeny rostlin jsou schopné pojmout vodu nahromaděnou v superabsorbentech pomalu a rovnoměrně, což je důvod, proč se superabsorbenty používají pro zadržení vody v zemi nebo ve speciálních půdách.

Sdružení Jihočeské matky neprosadilo u Ústavního soudu zrušení věty atomového zákona, podle které se povolovacích řízení k provozu jaderných elektráren nemohou účastnit občanská sdružení. Jediným účastníkem řízení zůstává provozovatel elektrárny, který žádá o povolení úřad pro jadernou bezpečnost. Soud svůj verdikt zveřejnil včera.

Papež Benedikt XVI. na setkání s mladými katolíky v australském Sydney vyzval svět k větší péči o životní prostředí. "Povrch Země pokrývají jizvy. Jsou jimi eroze, odlesnění, plýtvání světovými zdroji a ničení oceánů. To vše způsobujeme jen proto, abychom posílili svou nenasytnou spotřebu," řekl papež.
V projevu ke katolické mládeži také kritizoval současnou populární kulturu. Televize a internet podle něj oslavují násilí a sexuální zneužívání.
Benedikt XVI. také pochválil australskou vládu za omluvu původním obyvatelům země. "Tento příklad nabídky k usmíření skýtá naději lidem všude ve světě, kteří touží po uznání svých práv a svého příspěvku k vědění a vzestupu společnosti," řekl papež.
Benedikt XVI. v Sydney ocenil omluvu australské vlády původním obyvatelům.

V účinnosti od 1. července vešlo v platnost zřízení přírodní památky Pískovcové sloupky. Důvodem zvláštní ochrany území jsou přírodními procesy vymodelované skalní sloupky tvaru přesýpacích hodin (na snímku) ve stěně umělého odkryvu, geomorfologicky pozoruhodný suťový svah se skalními výchozy a rostlinná i živočišná společenstva přírodě blízkého lesa a skal, včetně početné populace lilie zlatohlavé. Hlavním cílem ochrany je zachování skalních sloupků ve stěně umělého odkryvu. Cílem péče je také zachování ekosystému přírodě blízkého lesa na suťovém svahu se skalními výchozy nad lomem. Přírodní památka se nachází v katastrálním území Česká Metuje její celková výměra je 6 296 metrů čtverečných.

Pracovníci České inspekce životního prostředí při kontrole bývalých mrazíren našli desítky kilogramů nebezpečných odpadů. Chemikálie byly v uzavřených láhvích a plechovkách. V továrně byly na zemi i vylité pohonné hmoty a oleje. Množství odpadů nebylo nijak tragické, technické služby už je likvidují. Pokuta ale majiteli objektu hrozí.

Desať dní po úniku rádioaktívnej vody z jadrovej elektrárne Tricastin francúzskej spoločnosti Areva došlo v piatok k podobnému incidentu v oblasti Romans-sur-Isere v centre krajiny.
Podľa francúzskej jadrovej bezpečnostnej agentúry došlo k úniku rádioaktívneho materiálu vinou zlej kanalizácie na mieste.
"Podľa prvých analýz nedošlo k ohrozeniu životného prostredia, pretože množstvo uniknutého uránu je nízke,“ píše sa v komuniké agentúry. Podľa hovorcu spoločnosti neexistuje súvislosť medzi zlyhaním v elektrárni Tricastin pred desiatimi dňami a novým únikom. "V Tricastin došlo k chybám a zlyhaniam, ktoré viedli k odvolaniu riaditeľa," povedal hovorca.
Napriek ubezpečeniam spoločnosti o minimálnej škode francúzsky minister životného prostredia Jean-Louis Borloo sľúbil, že nechá skontrolovať podzemné vody v okolí všetkých jadrových elektrárni.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů