Pátek, 29. března 2024

Plzeňští zelení zkritizovali Bursíka za svolání sjezdu

Plzeňští zelení zkritizovali Bursíka za svolání sjezdu
Zelení v Plzeňském kraji na krajské konferenci zkritizovali předsedu strany Martina Bursíka za to, že na září svolal volební sjezd. Nelíbí se jim ani to, že se dosud neměli možnost seznámit se stanovami, které mají být na sjezdu schvalovány. Krajští lídři se také vrátili k podpisu smlouvy o radaru a důrazně nesouhlasí s jeho umístěním v Brdech. Kvůli tomu jsou připraveni iniciovat mimo jiné krajské referendum, zjistila ČTK. Konference se zúčastnila i první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová.

"Volby nového vedení před krajskými a senátními volbami považujeme za nevhodné," uvedl Zdeněk Paul z předsednictva strany. Krajská konference podle něj považuje termín 5. až 7. září za vhodný pouze pro konání sjezdu programového, který se bude věnovat programovým prioritám strany a přípravě jejích nových stanov. I kvůli novým stanovám dnes vedení krajských zelených Bursíka zkritizovalo. "Dosud nemáme k dispozici ani jejich náznak, nemůžeme se s nimi seznámit a prodiskutovat je," doplnil Paul. Navíc v době dovolených bude prý velmi komplikované stihnout prodiskutovat stanovy ve všech členských základnách.

Bursík nedávno oznámil, že nové stanovy předloží do konce příštího týdne k vnitrostranické diskusi. Mají podle něj odstranit "dvojkolejnost vedení", dosavadní republiková rada už nadále nemá mít vlastní předsednictvo, vést ji má lídr strany. Změnu má posvětit sjezd, který Bursík svolal přes odpor části předsednictva. O předsednickou funkci se na sjezdu kromě Bursíka bude ucházet patrně Kuchtová. Definitivní rozhodnutí má oznámit příští týden.

V souvislosti se stavbou radaru krajští zelení uvedli, že se budou v rámci svých kompetencí snažit, aby v Brdech nestál. "Přestože republiková rada doporučila, aby ministři o radaru nehlasovali, kromě (ministra školství Ondřeje) Lišky smlouvu podpořili," připomněl Paul. Se závěry z dnešní konference seznámí zelení republikovou radu. "Prostřednictvím našich zástupců na kraji jsme odhodláni iniciovat třeba i krajské referendum a pokusit se stavbu ovlivnit," dodal.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů