Čtvrtek, 28. března 2024

Je čas říct Čunkovu ministerstvu svůj názor na úložiště jaderného odpadu a kontroverzní dálnice. Třeba pomocí SMS.

Je čas říct Čunkovu ministerstvu svůj názor na úložiště jaderného odpadu a kontroverzní dálnice. Třeba pomocí SMS.

Spoléháte na to, že úložiště jaderného odpadu mohou být postavena pouze se souhlasem obce? Nebo že je každá dálnice důkladně posouzena, aby její vliv na okolí byl co nejmenší? A že se úřady snaží hledat optimální řešení? Omyl! Ministerstvo pro místní rozvoj právě připravuje zásadní celorepublikový územní plán 1) a jeho návrh zatím obsahuje natolik kontroverzní dopravní stavby jako je jihomoravská R52, dálnice přes Posázaví nebo vytipovává šest obcí, kde má být ukládáno vyhořelé jaderné palivo. A veřejnost ani starostové o tomto dokumentu téměř nevěděli.

"Je to absurdní -- státní úředníci rozhodují o našem životním prostředí na názor lidí, kterých se to týká, se zeptají, až tehdy, kdy je návrh Politiky hotový. Dokonce ani nejvíc dotčené obce nebyly konzultovány a úředníci je dosud neinformují. Ministerstvo sice před nedávnem rozhodlo, že uspořádá veřejné projednání 2), ale málokdo se o něm včas dozvěděl, a to je velká slabina," myslí si právnička Ekologického právního servisu Vendula Povolná.

První projednání se koná už 22. července v Praze, přijít může každý. Druhé by pak mělo být v Brně v září, kdy se lidé vrátí z dovolených. Účast na veřejném projednání je důležitá -- kdokoli se během diskuse může úředníka zeptat na hlavní nedostatky Politiky. To, že se lidé zúčastní veřejného projednání, ale nenahrazuje poslání připomínek. A to je klíčové.

"Je nám jasné, že pro všechny, kteří se nezabývají dlouhodobě územním plánováním, může být složité se v Politice orientovat. Proto jsme připomínkování maximálně zjednodušili.! Připravili jsme připomínky k nejdůležitějším tématům. Stačí poslat obyčejnou SMS nebo e-mail 3) a ministerstvu přijde připomínka, kterou se musí zabývat," upozorňuje Pavel Doucha z Ekologického právního servisu. "Každého to bude stát minimum času, ale jestli takových připomínek přijde hodně, nemohou je úřady jednoduše ignorovat," dodává.

Politika územního rozvoje bude závazná pro kraje i obce. Znamená to, že všechny záměry, které v ní budou prosazeny, se snadno dostanou do územních plánů. Krajské úřady pak mohou na Politiku jen odkazovat a obcházet tak jak názor veřejnosti, tak řádné posouzení dálnic nebo jiných staveb. Obce i lidé by se proto měli zajímat o to, jak pracují státní úředníci a kontrolovat jejich práci.

Odkazy:
1) Dokument nese název Politika územního rozvoje. Vláda má Politiku schválit do konce roku 2008
2) Více na www.pur.eps.cz nebo www.mmr.cz
3) Více na www.pur.eps.cz


Kontakty:
Vendula Povolná, vendula.povolna@eps.cz, 775 ! 154 088
Pavel Doucha, pavel.doucha@eps.cz, 608 873 437
 
Kontaktní osoba: Vendula Povolná
Telefon: 775 154 088
E-mail: vendula.povolna@eps.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů