Pátek, 26. dubna 2024

Seznamte se - ŠKODA E 109.

Seznamte se - ŠKODA E 109.

Nová třísystémová lokomotiva Škoda 109E, jichž nakoupí České dráhy celkem 20, je hotová a měla by už jezdit na zkušební koleji Škody Transportation v Plzni. Ve druhé polovině roku ji konstruktéři i železničáři ověří na zkušebním okruhu ve Velimi, na dráze se objeví do poloviny roku 2009. 

Foto: www.skoda.cz

Lokomotiva, jejíž ojedinělá konstrukční řešení mají evropské patenty, je určena pro provoz na tratích koridorů v ČR, Německu, Rakousku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku a umožní plynulý přechod mezi různými železničními systémy sousedních států. Pro napájení z troleje využívá střídavé napětí 25 kV/50 Hz nebo 15 kV/16,7 Hz nebo 3 kV stejnosměrných. Mají se pohybovat po celé střední Evropě a dosahovat dvousetkilometrové rychlosti. Podle dřívějšího vyjádření vedení ČD se má cena jednoho vozu pohybovat od 100 do 150 milionů Kč.

Škodovka zvítězila ve výběrovém řízení na dodávku 20 třísystémových lokomotiv pro ČD v roce 2004. Zákazník obdrží všechny vozy do roku 2010.

ZDROJ: www.plzen.cz, čtk, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů