Pátek, 19. dubna 2024

Pavel Pavel vrátí obrovský viklan u Babylonu na původní místo

Pavel Pavel vrátí obrovský viklan u Babylonu na původní místo

Usadit zpět do kamenného lože čtyřicetitunový Čertův kámen - takový cíl si předsevzal dobrodruh a technik Pavel Pavel. Muži, který rozpohyboval obří sochy na Velikonočním ostrově, se koncem minulého týdne podařilo v lese nedaleko osady Babylon na Domažlicku za pomoci hydrauliky posunout těžký viklan o více než deset centimetrů. Hlavní úkol si ponechá na příští rok. Projekt, který organizuje občanské sdružení Babylon, je naplánován na pět let. Navzdory nabitému programu na něj Pavel kývl, protože prý hrozil sesun kamene. 

Podle slov místopředsedy sdružení Karla Sedláka, kámen leží na strmé stráni nad chatovou osadou. Na obrovském kameni jsou namalovány symboly křížů a místní lidé říkají, že si tam chodil čert odpočinout po práci. Sám Pavel připouští, že se takovýchto solitérů lidé často bojí. U nás v republice má podobnou zkušenost s dalšími dvěma viklany v jižních Čechách. Tento kámen je ale největší z nich. Také jeho usazení je podle Pavla nejobtížnější, protože nejsou k dispozici žádné snímky či obrázky jeho původního umístění.

"Máme jen nějaké články, ale bohužel zatím žádnou perokresbu či fotografii," dodal Sedlák. Prý se traduje, že velký kámen se otáčel na skalisku. Podle Pavla ho před asi 100 lety shodili stavební dělníci při stavbě železnice. Přizvednutí kamene kromě zvědavců sledoval také geolog, který přesně zmapuje jeho stav. Díky tomu by mohla být naplánována jeho oprava a správné uložení, které se chystá příští rok.

Čertův kámen je zhruba šest krát čtyři metry velký. Jeho oprava se plánovala asi pět let. Jak Pavel Pavel poznamenal, bylo třeba vyřizovat povolení, hledal se majitel. V jižních Čechách se mu už před časem podařilo umístit třicetitunový viklan v Kadově u Blatné na Strakonicku a desetitunový v Miroticích na Písecku.

Pavel, který je radním Jihočeského kraje, kromě rozpohybování soch moai na Velikonočních ostrovech vyřešil i tajemství nasazování obřích kamenných klobouků pukao na na jejich vrcholky. Vypracoval rovněž teorii stavby pravěkého Stonehenge, na rybníku Svět ukázal, jak mohli staří stavitelé převážet na rákosových člunech balvany přes jezero Titicaca. Přesunoval ale i trezory, těžké stroje či komponenty do jaderné elektrárny Temelín.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů