Pátek, 19. dubna 2024

Kauza falešných ekologických daní na Zlínsku míří před soud

Kauza falešných ekologických daní na Zlínsku míří před soud

ZLÍN - Kauza falešných ekologických daní míří před soud. Zlínský státní zástupce podal obžalobu na třicetiletého a pětapadesátiletého muže, řekl mluvčí zlínské pobočky brněnského krajského státního zastupitelství Roman Kafka.


Jeden Čech a jeden Němec údajně loni na jaře prostřednictvím zásilek s fakturami žádali po firmách ze Zlínska uhrazení tehdy neexistující ekologické daně. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim pět až 12 let vězení.

Loni v dubnu a v květnu odešlo z pobočky České pošty v Praze celkem 9294 zásilek s fakturou na zaplacení tehdy neexistující ekologické daně. Kriminalistům se na Zlínsku tehdy přihlásilo několik stovek lidí, kteří dopis obdrželi. Mezi nimi byla například i starší žena, která našla fakturu adresovanou na jejího šest let zemřelého manžela. Podle Kafky se muži pokusili vylákat celkem 18.400.000 korun, ve skutečnosti však jen jeden z poškozených částku uhradil.

Ve faktuře, vystavené firmou Ezere z Prahy 4, byl adresát vyzván k úhradě 1980 korun, kterou odesilatel označil jako ekologickou daň, kdy povinnost platit údajně vznikla k 1. květnu 2007. Její uhrazení podle dopisu vyplývá z vyhlášky Evropské unie a firma Ezere prý zvítězila ve výběrovém řízení na výběr daně.

Ministerstvo životního prostředí vše tehdy označilo za výmysl. Takzvaná ekologická daň je v Česku zavedena u elektřiny, zemního plynu a tuhých paliv teprve od letošního ledna.

Jako jednatel společnosti Ezere byl loni v květnu v obchodním rejstříku uveden pražský právník Petr Madaj. Už dříve se k případu vyjádřil s tím, že o kauze ví, ale jeho společnost firmu Ezere k 30. dubnu 2007 prodala, a tudíž s ní nemá nic společného. Podle Madaje nový majitel tehdy ještě nesplnil ohlašovací povinnost.

K dnešnímu dni je jako stoprocentní akcionář firmy Ezere, s.r.o. v Obchodním rejstříku uveden pětapadesátiletý německý občan Wolfgang Appenzeller. Je trestně stíhaným cizincem v kauze pokusu o neoprávněný výběr ekologické daně právě on. Appenzeller se zdržuje na neznámém místě a je proti němu vedeno řízení jako proti uprchlému, druhý z mužů je stíhán na svobodě.

http://www.zlinsko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů