Čtvrtek, 28. března 2024

Znepokojení rejdařů roste

Znepokojení rejdařů roste

Řady rejdařů nespokojených se stavem labské vodní cesty se rozrůstají. K žádosti pěti firem, které chtějí od státu náhradu škody již od prosince, se přidalo dalších osm vodních dopravců. Celkovou ztrátu za nesplavnost Labe od roku 2004 firmy vyčíslily na zhruba 4 mld. Kč. Nový požadavek zazněl na valné hromadě sekce vodní dopravy Svazu dopravy ČR 23. června - ministerstvo dopravy požadavky rejdařů odmítá.

Spory o náhradu škod se táhnou již od prosince loňského roku, kdy pět firem zaslalo na ministerstvo dopravy žádost o 2,6 mld. Kč - za škody za léta 2004 až 2006. Úřad žádosti v zákonné šestiměsíční lhůtě nevyhověl, takže nyní bude čelit žalobě za to, že údajně neplní zákon a neudržuje vodní cestu ekonomicky splavnou. "Za těch šest měsíců s námi nikdo nejednal," uvedl právní zástupce rejdařů Aleš Pejchal.

Problém nesplavnosti Labe je podle ministra dopravy Aleše Řebíčka politický a nikoliv finanční. Situaci má vyřešit nový jez u Děčína, jehož stavba se připravuje již zhruba 15 let. Zatímco ministerstvo dopravy zbudování jezu podporuje, ministerstvo životního prostředí, které vede Strana zelených, je proti. "Já prostě musím zlomit koaličního partnera, nebo se musí změnit vláda," uvedl ke sporu Řebíček. Vláda podle něj musí dát jasně najevo, zda bude podporovat vodní dopravu v České republice, či nikoliv - dopravci prostě musejí vědět na čem jsou.

Zatím však obchodní lodě české Labe opouštějí. Část z nich posílají majitelé na zahraniční řeky, některé končí ve šrotu. Sešrotování čeká o prázdninách další dvě vlečné lodě, což podle jejich majitelů uvolní trh pro 240 kamionů. Česká nákladní říční flotila má nyní kolem stovky lodí.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů