Pátek, 29. března 2024

Maso z 'klonů' nemusí být bezpečné

Maso z 'klonů' nemusí být bezpečné
Maso a mléko z klonovaných zvířat nemusí být bezpečné. Vyplývá to z včera zveřejněné zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Vědci nicméně o možných dopadech klonování na zdraví zvířat i na bezpečnost potravin nemají dostatek informací, budou je proto muset dále studovat. Úřad tak své dosavadní mínění pozměnil, ještě začátkem letošního roku jeho vědci uvedli, že je zřejmě bezpečné jíst maso a mléko z klonovaných zvířat.

Zákazníci v EU na pultech obchodů na maso a mléko z klonovaných zvířat v současnosti nenarazí. EFSA připravila vědeckou zprávu pro úřady EU, která jim má být nápomocná při rozhodování v této otázce.

"Je zřejmé, že závažné zdravotní problémy se mohou častěji a v závažnější formě vyskytovat u klonovaných zvířat než u zvířat z konvenčního chovu," uvádí se ve zprávě EFSA. A zdravotní problémy zvířat se mohou "podepsat" i na bezpečnosti potravin z nich vyráběných.

Vědci nicméně také tvrdí, že v případě skotu a vepřů jsou možné dopady na bezpečnost potravin nepravděpodobné. "Ale musíme přiznat, že zatím je k dispozici málo důkazů," dodává se ve zprávě. Jen málo informací mají vědci i o možných dopadech klonování na životní prostředí, podle těch dosavadních však předpokládají, že žádné nejsou. V lednu EFSA zveřejnila předběžné stanovisko, podle něhož maso či mléko z klonovaných zvířat nevykazují významnější odlišnosti od těch pocházejících od zvířat z konvenčního chovu.

Evropská komise chce letos na podzim provést mezi obyvateli EU průzkum veřejného mínění, aby zjistili jejich názory na téma klonování. Kvůli možným negativním dopadům na zdraví zvířat včera organizace Eurogroup for Animals vyzvala komisi, aby okamžitě zakázala klonování zvířat s cílem vyrábět z nich jídlo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů