Čtvrtek, 28. března 2024

Guatemalská skládka zasypala dvě desítky lidí

Guatemalská skládka zasypala dvě desítky lidí

Dvě desítky lidí zasypala skládka na okraji guatemalského hlavního města, kam chodí pravidelně ti, kdo si přebíráním odpadků vydělávají na živobytí. Mezi zasypanými je i šest dětí.

Neštěstí se stalo v pátek a záchranáři vytáhli z ohromné haldy starých pneumatik, rozbitého skla, hnijících potravin i lidských ostatků jen čtyři mrtvá těla. Pak jejich práci přerušil déšť, který hrozil dalšími sesuvy, řekl záchranář José Victor Chávez.

Desítky lidí chodí denně na skládku, aby hledali šperky na tělech mrtvých, které sem vyhazují správci z nedalekého hřbitova, když si jejich příbuzní nemohou dovolit jejich hroby platit a udržovat. Řada dalších chudých obyvatel Guatemaly se živí vybíráním kovu a dalších recyklovatelných surovin. Na skládku chodí i v období dešťů navzdory zvýšenému riziku sesuvů.

Na stejné skládce zahynuli při podobném neštěstí minulý měsíc čtyři lidé. "Kvůli dešti a sesuvům se úřady snaží lidem zabránit, aby sem chodili, ale oni se potřebují nějak živit, a tak chodí dál," řekl policejní mluvčí Gerson Contreras.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů