Středa, 24. dubna 2024

Slováci likvidují následky po ničivých povodních

Slováci likvidují následky po ničivých povodních

Košice - Povodňová situace na východním Slovensku se již uklidnila. V postižených obcích se dnes pokračovalo v odstraňování následků záplav, za pomoci těžké techniky se obnovovala koryta potoků, uvolňovaly zatarasené cesty a hasiči čerpali vodu ze zaplavených domů. Regionu se větší srážky vyhnuly, hladiny řek klesaly. Obec Čirč se rozloučila se dvěma oběťmi povodní.

V Košickém kraji podle Českých novin klesla i hladina řeky Uh, na níž se očekávala záplavová vlna z Ukrajiny. Ta zatím nepřišla, informovali ČTK hasiči. V Prešovském kraji pokračovaly intenzivní práce hlavně v obcích Čirč, Kolačkov a Nová Ľubovňa. Do obnovy koryt potoků se zapojily desítky lidí.

Podle povodňové komise v Bardejově bylo vyřešeno zásobování nedostupných obcí Livov a Livovská Huta. Do obcí třikrát denně přijíždí těžký transportér, v odlehlé obci Livovská Huta armáda zabezpečila rádiové spojení

V obci Čirč, která patří k nejhůře postiženým místům nynějších povodní, byly dnes pohřbeny dvě oběti katastrofy. V obci na hodinu ustal hukot těžkých mechanismů, s jejichž pomocí se již čtvrtý den pracuje na obnově koryta místního toku a staví se provizorní cesty. Hasiči neustále odsávají vodu ze zaplavených domů. V obci pomáhají i hasiči ze Žiliny a armáda. Na pomoc dnes přijeli i kolegové z Polska a na místo dorazila i humanitární pomoc.

Podle Slovenského hydrometeorologického ústavu nestálé počasí bude na východním Slovensku i v neděli. Stále se mohou vyskytnout i místní bouřky.

Charita Česká republika vyhlásila na pomoc východnímu Slovensku postiženému záplavami sbírku. Výtěžek chce organizace podle jejího tiskového mluvčího Jana Oulíka použít hlavně na nákup dezinfekce, nářadí a přikrývek. Obětem záplav chce také zajistit dodávky pitné vody, trvanlivých potravin a zabezpečit lidem provizorní přístřeší. Charita chce na Slovensko také zapůjčit vysoušeče, které používala při povodních v České republice v roce 2002.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů