Pátek, 29. března 2024

Ekologické domy vedú

Ekologické domy vedú

Záujem o ekologické domyv USA rastie aj napriek kríze trhu s realitami. Je za tým snaha ušetriť za energie, ale aj dotácie vlády.

NEW YORK. Rýchly rast cien energií v USA začal v posledných rokoch zvyšovať záujem o ekologické domy. Hovorí o tom prieskum organizácie U.S. Green­ Buiding Council a stavebná spoločnosť McGraw-Hill Construction.

Kým kedysi boli takéto domy skôr doménou bohatých, teraz sú dostupné aj pre stredné vrstvy, ktoré chcú znížiť výdavky za elektrinu a vodu. Záujem podporujú aj dotácie vlády na ekologické domy.

V uplynulých troch rokoch sa v USA postavilo viac ako 330­ tisíc ekologických domov, ktoré pri kúrení využívajú napríklad slnečnú energiu. Z celkového počtu domov tvoria teraz vyše šesť percent, oproti roku 2005 ide o trojnásobný nárast.

„Trh s ekológiou teraz rastie všade, my len ideme s dobou. Ten nárast je viditeľný v celých Spojených štátoch a nielen medzi bohatšími ľuďmi, ale u všetkých príjmových kategórií,“ povedal viceprezident spoločnosti McGraw-Hill Construc­tion Robert Ivy.

Podľa štúdie výstavba ekologických domov je teraz v USA biznis, v ktorom sa ročne otočí približne 36 miliárd dolárov (okolo 720 miliárd korún). Pred tromi rokmi to bolo sotva 5 miliárd dolárov (asi 10 miliárd korún).

http://www.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů