Pátek, 29. března 2024

Českokrumlovští obyvatelé protestují proti výstavbě vodáckého kanálu

Českokrumlovští obyvatelé protestují proti výstavbě vodáckého kanálu

ČESKÝ KRUMLOV - Obyvatelé lokality U Rechlí v Českém Krumlově protestují proti připravované výstavbě vodáckého kanálu. Organizátor petice Pavel John dnes řekl, že místní obyvatelé mají obavy z neukázněných turistů.


Nečekaně silné emoce vyvolal plán na stavbu vodáckého kanálu v Českém Krumlově, proti projektu se rozhodně postavili obyvatelé dotčené lokality. Sportoviště jim nevadí, ale bojí se dalšího návalu neukázněných turistů. Jejich obavy podporují i statistiky městské policie, podle kterých jsou za většinu konfliktů odpovědní právě vodáci.

Vodácký areál podobný těm v pražské Troji nebo u Českých Budějovic by měl vyrůst v okrajové části Českého Krumlova U Rechlí, tedy kryté lávky přes Vltavu. Organizátor petice Pavel John uvedl jako důvod protestu, že vodáci jsou příliš hluční. Kanál chtějí sportovci paradoxně proto, že v létě nemohou na řece přeplněné vodáky trénovat. Miroslav Partl ze Sportovního klubu Vltava petici nechápe, vodácký klub se zabývá sportovní činností a s turisty nemá téměř nic společného.

Petici přesto podle jejího organizátora podepsali všichni místní obyvatelé. Podle nich by do blízkosti jejich domů přitáhlo další vodácké výpravy. Jak říká Milena Staňková, kanál nevadí, vadí ale další hospoda. Městské policejní statistiky obavy místních podporují, v letní sezóně jsou za většinu výjezdů strážníků odpovědní právě vodáci. "Spoluobčané by měli mít právo se k tomu vyjádřit," myslí si starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS).

Sportovci však mají pro svůj areál už prakticky všechna povolení, nyní čekají pouze na peníze z Evropských fondů. Organizátoři petice chtějí se svými námitkami seznámit i úředníky, kteří dotace přidělují.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů