Čtvrtek, 28. března 2024

Arnika upozorní na festivalu O2 Sázavafest na škodlivost PVC

Arnika upozorní na festivalu O2 Sázavafest na škodlivost PVC

SÁZAVA/KÁCOV – Výstavou o PVC nebo soutěžním kvízem doplní sdružení Arnika bohatý program osmého ročníku multižánrového festivalu Sázavafest, který začíná ve čtvrtek 31. července. Návštěvníci informačního stánku Arniky se budou moci blíže seznámit s problematikou jednoho z nejkontroverznějších plastů - PVC (polyvinylchlorid) (1). Výstava, která bude pro příchozí připravena, pojednává o problémech a rizicích, která jsou s používáním PVC spjata, jak jim předcházet  nebo o tom, co všechno Arnika v této oblasti podniká.  

„PVC je pro životní prostředí a zdraví lidí nebezpečný plast, ze kterého se stále ještě vyrábějí například dětské hračky, pláštěnky, podlahy, ale i zdravotní pomůcky nebo potravinové obaly. Sdružení Arnika usiluje o jeho náhradu dostupnými a bezpečnějšími alternativami,“ představila kampaň Arniky „Nehrajme si s PVC“ její vedoucí Ing. Miroslava Jopková. Když výrobek nebo obal z PVC doslouží, nastává problém, jak jej bezpečně zlikvidovat. „Vzhledem k obsahu některých látek: těžkých kovů, ftalátů, adipátů by PVC podle nás mělo být řazeno mezi nebezpečný odpad. Praxe je ale jiná. Tento plast končí jako komunální odpad na skládkách nebo ve spalovnách, kde se z něho mohou uvolňovat nebezpečné látky“ doplnila Jopková.

Informační stánek Arniky bude všem zájemcům přístupný ve čtvrtek 31.7. od 15 do 19 hodin a v pátek a sobotu již od 11 do 19 hodin. Dalším zpestřením bude pro návštěvníky stánku velká prázdninová soutěž (2). „Jedná se o čtyřkolový soutěžní kvíz, ve kterém si soutěžící ověří své znalosti z oblasti odpadů, toxických látek a také PVC. Jednotlivá kola soutěže budou odstartována na různých letních festivalech. Zúčastnit se ale může každý, neboť odpovídat lze i po internetu,“ uvedla  organizátorka soutěže Lenka Petrlíková Mašková. Nejlepších pět soutěžících obdrží předplatné ekologického časopisu, zajímavou knihu a další věcné ceny.  Na Sázavafestu budou navíc úspěšní řešitelé kvízu odměněni chutnou cenou a všichni návštěvníci stánku Arniky si tam také budou moci pořídit suvenýr v podobě vlastní fotografie, co by miminka.

Podrobnější informace o festivalu O2 Sázavafest naleznete na webových stránkách http://www.sazavafest.cz/.

 

Přílohy:

(1) Více informací o rizikovosti PVC najdete na stránkách kampaně „Nehrajme si s PVC“: pvc.arnika.org.

(2) Podrobnosti o prázdninové soutěži Arniky jsou zde: www.zivapraha.arnika.org.

Za finanční podporu soutěže děkujeme Hlavnímu městu Praha.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů