Pátek, 29. března 2024

Plzeňští ekologové okroužkovali stovku labutí

Plzeňští ekologové okroužkovali stovku labutí

Mimořádně dobře dopadlo letošní kroužkování labutí velkých v Plzeňském kraji. Během dvou dnů ekologové z plzeňské záchranné stanice živočichů okroužkovali necelou stovku těchto našich nejtěžších letců.
O tomto víkendu (26. a 27. 7 2008) totiž proběhla významná terénní kroužkovací akce zaměřená na označování a monitoring labutí velkých. "Během dvou dnů jsme objeli kolem 50 rybníků na Tachovsku, Domažlicku, Plzni – severu a Rokycansku. Na tak velké ploše bylo zaevidováno 18 hnízdících párů s mláďaty, odchyceno a okroužkováno celkem 94 labutí. Mimo jiné od 20 dospělých ptáků jsme nabrali vzorky (výtěry), které budou odeslány do Prahy na speciální vyšetření ptačí chřipky.
Oproti předchozím rokům jsme na námi sledovaném území zaznamenali mírný pokles a úbytek hnízdících párů i počtů vylíhnutých mláďat. Jinak populace labutě velké na Plzeňsku je již 10 let vcelku stabilní a cca 50 hnízdících párů v kraji je při tak velké hustotě rybníků dlouhodobý průměr," říká Makoň.
Letošní akce proběhla nevídaně hladce a dobře. Naprosto dokonale sehraný tým chytačů, dobře zmapované lokality a lety prověřená odchytová technika byly zárukou téměř 100% úspěšnosti. Labutě se smí kroužkovat pouze na hnízdištích a vždy celá rodina. V praxi to znamená, že se chytají jak nevzletná mláďata, tak kolikrát dobře létající rodiče. "Používáme tradiční odchyt z kanoe či kajaku, nebo tak zvané chytání na doskok, brodění a naháňku či lákání na chleba. U dospělých, v minulosti již kroužkovaných ptáků, je odchyt náročný, neboť labutě si nás velmi dobře pamatují a jsou velice ostražité. Kolikrát stačí, když přijedeme k vodě, vidí auto či kanoi a mizí daleko v rákosí. Pak přichází na řadu neoprénový oblek, boty do vody a systematická honička. Tato dvoudenní akce s přespáním v terénu je prověrkou technického vybavení spolku a hlavně fyzické zdatnosti našich členů. Plavání, běh a jízda v kánoi či kajaku, a to v neoprenu a na slunci, patří téměř ke každé lokalitě a už jen nakládání a vykládání lodí je docela dobrá posilovna," dodává Makoň.

Zajímavosti z akce:
- v Tymákově byla nalezena 4 hodně malá mláďata labutí bez rodičů!
V době hnízdění je naprosto nepřípustné, aby rodiče svá mláďata opustili a ponechali bez dozoru. Původně bylo prý mláďat sedm, ale po zmizení rodičů zůstala už pouze čtyři. Kde jsou rodiče a co se zde odehrálo, nelze přesně určit, neboť nebyla nalezena ani uhynulá těla, ani jakékoliv stopy objasňující příčiny. Čtyři malé labutě jsme odchytili a převezli do ZSŽ v Plzni.

- Největší mláďata byla zastižena na rybníčku pod tratí na Domažlice u Vejprnic. Zde se labutě volně pohybují po Vejprnickém potoce až do sousedící zahrádkářské kolonie, kde jsme místním zahrádkářům připravili v nedělní podvečer doslova cirkusové vystoupení. Odchyt obou rodičů a sedmi relativně velkých mláďat na bahnitém úzkém potoce byl tak dramatický, že fotoaparáty zahrádkářů cvakali ze všech stran a následná očista chytačů proudem vody ze zahradní hadice přilákala další zvědavce.

- Nejméně úspěšně hnízdících párů jsme letos zaznamenali na Domažlicku. Tradiční rybníky, kde labutě hnízdili, jsou prázdné a žádné nové lokality nepřibyly.

- Největší počet mláďat byl zaznamenán na městském rybníce v Plané u Mar. Lázní. Starý hnízdící pár zde měl celkem 9 mláďat, což je velice pěkné, neboť většina párů měla letos pouze 3-4 mláďata.

- Nejlepším chytačem letošní sezony byl vyhlášen Michal Lukáč, který naprosto suverénně chytal labutě na doskok a nešetřil skoky či potápěním i na těch nejbahnitějších lokalitách.

- Největším průšvihářem byl pak malý Miloš Paisker (7letý syn našeho člena, Miloše Paiskera st.), který neuposlechl příkazu svého otce a v loveckém afektu se bezhlavě vrhl v davu mnohem větších chytačů z hráze Zbirožského rybníka přímo do vody ve snaze chytit si svou první labuť. Za svůj kaskadérský kousek dostal okamžitě oprávněný výprask a do konce akce seděl v autě, uvězněn v dětské autosedačce.

- Akce se zúčastnilo celkem 13 členů a příznivců spolku, všichni odvedli po oba dva dny maximální nasazení a prvotřídní práci. Nezmohlo je ani vedro, ani náročný terén či vychytralost některých labutích párů.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů