Čtvrtek, 28. března 2024

Čistá voda Rusi od Pražanů

Rusko více investuje do ochrany životního prostředí. Je to příležitost i pro české firmy.
Čistá voda Rusi od Pražanů
Ostrov Valaam v Ladožském jezeře poblíž Petrohradu přitahuje každoročně desetitisíce poutníků. Jde totiž o jedno z nejposvátnějších míst ruské pravoslavné církve. Jedno ze svých sídel tam má i patriarcha Alexej II.
Davy poutníků i stálí obyvatelé ostrova potřebují dostatek kvalitní pitné vody a následně se musí zajistit i čištění vod, aby nedocházelo ke kontaminaci vodních zdrojů. Obé, jak kvalitní pitnou vodu, tak i čistění použité vody, zajišťují úpravny dodané na základě projektů pražské firmy Hydroprojekt.

Raději bez prostředníků
"Takové reference jsou jistě cenné, ale pokud se ucházíme o velkou státní zakázku, musíme se prosazovat v ostré konkurenci dalších zahraničních firem," řekl Ekonomu Milan Moravec, který řídí zahraniční obchod Hydroprojektu. To byl i případ stavby a rekonstrukce čistírny odpadních vod pro město Kronštadt ve Finském zálivu nedaleko Petrohradu. O zakázku s investičními náklady zhruba miliardy rublů (kolem 700 milionů korun) se vedle Čechů ucházely zejména britské konzultační firmy. "Tendr jsme vyhráli," podotkl Moravec.
Firma na projektu, ve kterém je na ruské straně partnerem státní organizace GUP Vodokanal, pracovala od roku 2004. Teď už je podepsaný prováděcí projekt , na jehož základě bude možné zahájit práce. "My připravujeme projektovou dokumentaci a dáváme dohromady tým českých firem, které budou schopné podílet se na dodávkách zařízení a technologií," vysvětlil Moravec a dodal: "Na takový projekt samozřejmě nestačíme sami, potřebujeme silného a zkušeného partnera. Našli jsme ho ve firmě Inekon Group, která bude realizaci zakázky řídit a zařídí obchodní část, včetně financování."
Vlastní práce na rekonstrukci, respektive stavbě čistírny odpadních vod mají začít za rok, tedy v červnu příštího roku.
Zajímavé je, že česká strana si sama zjišťuje i takzvané "soglasovanie", tedy všechny procedury spojené se schvalováním projektu státními orgány. "To je ve vztahu k zahraničním dodavatelům nezvyklé. Západní firmy si to většinou zajišťují formou subdodávky. Ale my jsme se už všechny náležitosti s tím spojené naučili, takže si na to troufneme sami. Navíc tím, že vyloučíme místní prostředníky, vyřizování zkrátíme," řekl Ekonomu Milan Moravec.

Cesta k likvidaci odpadů
Třebaže by se mohlo zdát, že akce s investičními náklady kolem miliardy rublů není zase až tak významná, hlavní partneři, tedy Inekon Group a Hydroprojekt, vidí další perspektivu. "Je to reference, která by nám měla usnadnit přístup k dalším obdobným akcím," tvrdí Josef Hušek, generální ředitel Inekon Group.
Ruská vláda totiž v poslední době mnohem silněji tlačí na ochranu životního prostředí. Nejen na ochranu čistoty vodních zdrojů a zajištění dostatku kvalitní pitné vody zejména v průmyslových oblastech, ale také na zpracování, resp. likvidaci komunálního a průmyslového odpadu.
Kolem mnoha měst zejména ve vnitrozemí rozlehlé země vznikají v podstatě neřízené skládky odpadů. Klimatické podmínky, hlavně nízké průměrné teploty v průběhu celého roku, způsobují, že se odpad, ani ten organický, nerozloží. Nejenže hyzdí krajinu, ale jde také o ekologické riziko.
Rusové zatím nemají v oboru využívání a likvidace průmyslového a komunálního odpadu dostatek zkušeností. Scházejí jim i potřebné technologie. Na druhé straně ale mají ve státní pokladně a hlavně v takzvaném rezervním fondu, do kterého se ukládají přebytky z vývozu ropy a zemního plynu, relativně dost peněz, které mohou na takové projekty uvolnit.
"Co je pro nás dobré, je, že Rusové stojí o české technologie. Dokázali jsme je přesvědčit, že to prostě umíme," říká Moravec. Avšak upozorňuje, že to ještě ani zdaleka neznamená, že by nevybírali z více nabídek.
Pokaždé jde o regulérní soutěž, v níž cena už není rozhodujícím měřítkem. Právě proto, že Rusové mají relativní dostatek peněz, které hodlají ve větší míře investovat do rozvoje infrastruktury a ochrany životního prostředí, je pro ně rozhodující kvalita a vyspělost nabízených technologií.

České plus
Nedávno se Hydroprojektu spolu s místním ruským partnerem podařilo zvítězit v tendru na vyprojektování technologie na likvidaci komunálních a průmyslových odpadů v uralském průmyslovém centru Jekatěrinburgu. Už dříve se česká firma prosadila s obdobnými aktivitami v Magadanu.
Ze zkušeností Hydroprojektu Moravec doporučuje: "Kdo chce v Rusku uspět, musí myslet na to, že místní hodně dbají na důvěru a osobní kontakty s partnery. Na dálku, prostřednictvím e-mailů či faxů, se v Rusku obchody dělat nedají. Pokud si firma nemůže na místě dovolit vlastní kancelář, je dobré vyhledat spolehlivého partnera."
Je pravda, že Rusové českým firmám věří. Z minulosti vědí, že z tuzemska přicházelo kvalitní zboží a technologie. To je české plus.
Místní lidé také oceňují, že s nimi Češi dokážou promluvit rusky, což usnadňuje osobní kontakty mezi partnery. Jistě, v Ruské federaci se stále častěji objevují manažeři vysloveně západního typu, kteří mají za sebou studium na prestižních školách, ovládají angličtinu i další jazyky a chovají se podle běžných "západních" standardů. Na druhé straně jsou ale stále patrioty, kteří dokážou ocenit třeba zájem o ruskou kulturu. I na to by měl pamatovat každý, kdo chce v Rusku uspět.

Nejasnosti kolem daní
Také doby, kdy bylo Rusko i z hlediska placení za dodané zboží spíše rizikovým teritoriem, jsou dávno pryč. Problémy jsou samozřejmě stále. Například otázka daně z přidané hodnoty. "Někdy není jasné, kdy se má platit a kdy ne," říká Moravec. Nejasnosti mohou zavládnout i kvůli rozdílným technickým normám a zvyklostem. "Nicméně to se dá řešit, ale chce to čas a zkušenosti, případně dobrého partnera."
Rusko není jediným teritoriem, na který se firma Hydroprojekt zaměřuje. K největším akcím patří například stavba přehrady a hydroelektrárny v africké Ugandě. V tomto případě je generálním dodavatelem a partnerem firma Škodaexport. "Sdružování je užitečné, protože lze nabízet komplexní služby "na klíč", rozdělit úkoly a každý se může plně soustředit na to, co umí nejlépe. V našem případě jde o projektantskou práci a návrh technologií. Na ostatní hledáme a také nalézáme schopné partnery," uzavírá Moravec.
Na domácím trhu se obdobnou činností jako Hydroprojejkt zabývá brněnská firma Poiry, bývalý Akvatis Brno. Na zahraničních trzích však na sebe v podstatě nenarážejí.

AUTOR: Petr Němec

Hydroprojekt, a. s., CZ
Založeno: 1952, akciová společnost od roku 2001
Počet zaměstnanců: 260
Obrat: 301,7 mil. Kč (2007)
Zisk před zdaněním: 11,8 mil. Kč (2007)
Hlavní náplň: projektová a konzultační činnost v oborech vodní hospodářství a ochrana životního prostředí
Pobočky: Č. Budějovice, Brno, Ostrava, dceřiná společnost na Slovensku

Pramen: Hydroprojekt
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů