Čtvrtek, 25. dubna 2024

Firmy i lidé řeší stejný problém. Drahou ropu

Firmy i lidé řeší stejný problém. Drahou ropu
Stoupající ceny energií související se zdražováním ropy dělají těžkou hlavu manažerům podniků s energeticky náročnou výrobou.

Mezi ně patří třeba pekárny, hutě či sklárny. Cesta k úsporám u nich vede hlavně přes instalaci modernějších technologií.

"Pořídili jsme si výrobní linky s ekobloky, které nám umožňují vytápět odpadním teplem z pecí kancelářské objekty. Zároveň instalujeme nové ekologické kotelny s menší spotřebou," říká Jaroslav Pomp z pekárenské firmy United Bakeries. "Firmy však prakticky nemají proti růstu cen energií žádné zbraně," domnívá se Pomp.

S tím však nesouhlasí Jiří Gavor z konzultační společnosti ENA zaměřené na energetiku. "Problémem je spíše to, že firmy často dělají vzájemně neprovázané investice do jednotlivých úsporných opatření podle zásady "na co je zrovna teď rezerva v rozpočtu"."

Podle Gavora stále více firem uvažuje o takzvaném energetickém auditu, který odhalí slabiny, jež podnik má v oblasti úspory energií a kolik energie opravdu spotřebovává.

Jak ušetří domácnosti

Domácnosti se snaží ušetřit za energii tím, že snižují náklady za vytápění. Ty totiž společně se spotřebou teplé vody tvoří největší položky na účtech domácností.

Za topení utratí lidé méně peněz, když dům, v němž bydlí, dostane novou izolaci. U starších objektů se vyplatí také utěsnit okna či dveře, kterými uniká až 30 - 40 procent celkových ztrát tepla.

Pomůže používání termostatických ventilů. Ty zaručí, že objekt nebude vytápěn v době, kdy v něm nikdo není. Komfortnějším řešením je řídící regulační jednotka. "Investice do regulační techniky se vrací nejrychleji. Při současných cenách energie se nákup termostatických ventilů zaplatí za 1,5 až 2,5 roku, u řídící centrály do 3 až 5 let," tvrdí Renata Straková z internetového portálu TZB-info zaměřeného na informace o úsporách energií.

Kolik "sežere" jistič?

Nájemníci bytových domů by se měli zajímat také o to, zda hlavní domovní jistič odpovídá skutečnému instalovanému výkonu elektrických spotřebičů.

"V minulosti existovaly ve společných prostorách domů prádelny či mandly. Ty jsou nyní zrušeny a prostory se nevyužívají, ale nájemníci stále zbytečně platí vysokou paušální sazbu,"upozornila Straková. Podle ní mohou nájemníci bytového domu ušetřit okolo 3000 korun ročně.

Šetřit energií ale může každý. A s nulovými investicemi. Stačí třeba, když se při vaření přikryje hrnec pokličkou a tím se sníží spotřeba energie až o padesát procent. Úsporné hlavice zase zlevní sprchování, při kterém se ušetří až 50 procent teplé vody oproti koupání.

Vyplatí se také používat pákové baterie, které dokáží téměř okamžitě namíchat vodu na správnou teplotu. Narozdíl od klasických kohoutků, kde chvíli trvá, než voda odteče. Každé tři měsíce by také mělo dojít k odvzdušnění topné soustavy. Vzduch v systému totiž často způsobí, že radiátor funguje jen částečně.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů