Úterý, 23. dubna 2024

Chcete jezdit Pardubicemi ekologicky? Hledejte oranžovou

Chcete jezdit Pardubicemi ekologicky? Hledejte oranžovou

Pardubice - Dopravní podnik města testuje autobus na stlačený zemní plyn. Zakoupí ho?

Až pojedete do práce nebo na nákup nápadně oranžovým autobusem městské hromadné dopravy, můžete si být jisti, že právě šetříte životní prostředí. Toto vozidlo totiž jezdí na ekologický pohon – slačený zemní plyn. V krajském městě ho právě testuje Dopravní podnik města Pardubic, který uvažuje o nákupu těchto autobusů.

„Autobus nám zapůjčila jedna třebíčská firma na 14 dní. Chceme ho otestovat při běžném provozu na linkách městské hromadné dopravy. Zajímá nás především to, jaké je palivo tohoto autobusu z hlediska ekonomiky a ekologie. Musíme otestovat, jestli lze tento typ vozu provozovat na všech našich linkách, protože jeho nádrže mají omezenou kapacitu,“ řekl Deníku Tomáš Pelikán, ředitel Dopravního podniku města Pardubic (DPmP). Podle jeho slov jde zatím všechno bez problémů.

Test klimatizace
Nejen kvůli kapacitě palivových nádrží autobusu je potřeba vyzkoušet takzvanou celovozovou klimatizaci, která by měla zvýšit komfort cestování na linkách MHD. „Chceme znát reakce cestujících, kteří na linkách městské hromadné dopravy jezdí, ale také zjistit, jaký dopad má celovozová klimatizace na spotřebu pohonné hmoty,“ vysvětlil Tomáš Pelikán.

Nákup autobusů?
V případě, že se autobusy na stlačený zemní plyn osvědčí, dá se očekávat jejich nákup pardubickým dopravním podnikem.

„Po skončení testování vyhodnotíme všechny údaje a pokud tyto analýzy dopadnou dobře, tak by se tady mohly nové autobusy objevit do tří let. V plánu by byl nákup tak dvou desítek těchto autobusů,“ sdělil Tomáš Pelikán. A na kolik peněz přijde jeden takový autobus? „Jeden autobus na toto palivo, tedy na stlačený zemní plyn, by měl stát přibližně mezi šesti a sedmi miliony. Cena za jeden autobus není jednotná, protože vybavení těchto autobusů se může lišit,“ řekl našemu Deníku ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

(Dalibor Musil)

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů