Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pylové zpravodajství: trávy nahradil plevel

Pylové zpravodajství: trávy nahradil plevel

Chrudimsko - V uplynulém týdnu jsme zaznamenali jasný posun od letní nadvlády pylu trav k pozdně letnímu a podzimnímu kralování pylu plevelů.

Ve druhé polovině týdne již totiž na většině území České republiky dosáhla koncentrace pylu pelyňku hodnot, kdy tento alergen může vyvolávat u vnímavých osob alergické potíže. Hojný byl rovněž pyl merlíkovitých. Naopak pylu trav opět ubylo, stejně tak pozvolna začíná ubývat pylu jitrocele a šťovíku. Z dalších alergenů byla velmi hojná málo alergizující kopřiva, ojediněle byla registrována pylová zrna kukuřice a chmele. Vzdušné plísně se na celém území naší republiky stále objevovaly v obrovském množství.

Dominantní alergeny:
pelyněk, merlíkovité,
plísně, trávy, kopřiva,
jitrocel, šťovík.

Pylová předpověď na další období:
Pro nejbližší období předpokládáme další vzestup koncentrace pylu pelyňku, který dosáhne vrcholu sezony v období od 5. do 10. srpna. Pylu trav, jitrocele a šťovíku bude vytrvale ubývat. Množství pylu merlíkovitých a kopřivy setrvá na stejné úrovni. Koncentrace spór vzdušných plísní bude i nadále vysoká.

Začátek sezony silně agresivní ambrózie očekáváme kolem 20. srpna. Celková koncentrace pylových alergenů v ovzduší bude závislá na lokální povětrnostní situaci, v době srážek se množství pylu vždy výrazně sníží.

Zdroj: www.pylovasluzba.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů