Pátek, 26. dubna 2024

Kde je v Evropě nejlepší koupání

Kde je v Evropě nejlepší koupání
- Interaktivní mapa dokumentuje kvalitu evropských koupališť

- V Praze a na Lipně se koupat nemá

Pohled na jedinou mapu stačí od včerejška ke zkontrolování kvality vody na pláži nebo u rybníka na celém území Evropské unie. Portál dokumentující evropskou kvalitu vody www.eyeonearth.eu spustila Evropská agentura pro životní prostředí ve spolupráci s firmou Microsoft.

Na mapě Evropy se uživatel nejdřív kliknutím přiblíží k požadované lokalitě, kde najde ohodnocení kvality vody podle "semaforového" systému. Zelená označuje vodu naprosto nezávadnou, oranžová místa, kde nebyl k dispozici dostatek vzorků nebo jeden z parametrů překročil normu, a červená pak vodu, která ke koupání není vhodná.

Dohromady jsou na mapě shromážděny informace z 21 tisíc pláží a koupališť po celé Evropě. Pocházejí z let 1990 až 2007, v některých zemích už jsou k dispozici i údaje letošní.

Mapa také umožňuje lidem zaznamenat vlastní zkušenosti s kvalitou vody na daném koupališti a dát tak tip dalším rekreantům.

Česká část mapy je už na první pohled výrazně červenější než například Rakousko. Nejhůř dopadla Praha, kde se ke koupání nehodí nádrže Džbán a Hostivař ani rybníky Motol a Šeberák. Červenou barvu dostala i koupaliště na Orlíku a na Lipně.

Užitečné informace na portálu najdou především ti, kteří za vodou míří do zahraničí. Zkontrolovat lze kvalitu pláží na italském, španělském nebo třeba řeckém pobřeží.

V některých místech je také k dispozici mapa "z ptačího pohledu", která oblast zobrazí vyfotografovanou ze vzduchu z relativně nízké výšky. Vidět tak není pouze indikátor kvality vody, ale i samotná pláž a často i hotel s okolím.

Tato služba je výsledkem spolupráce s firmou Microsoft. Využívá platformu "Virtual Earth", která umožňuje použití interaktivních map. Uživatelé tak mohou informace nejen získávat, ale také je do mapy vkládat.

Během příštích pěti let plánuje EEA projekt významně rozšířit. Mapa by měla kromě čistoty vody informovat také o síle ozonové vrstvy, znečištění vzduchu, ropných skvrnách, biologické rozmanitosti a pobřežní erozi.

Portál by tak měl postupně sdružovat informace o stavu evropského životního prostředí z mnoha různých zdrojů a dokumentovat změny, kterými evropská příroda prochází.

Evropským prostředím se ale v tomto kontextu rozumí pouze příroda na území států Evropské unie. Mapa na portálu eyeonearth.eu tudíž nepokrývá například Chorvatsko a další Čechy velmi oblíbené prázdninové destinace, které na vstup do EU teprve čekají.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů