Pátek, 29. března 2024

Vzorky půdy v Otrokovicích prokázaly zažehnání ekologické havárie

Vzorky půdy v Otrokovicích prokázaly zažehnání ekologické havárie
OTROKOVICE - Obyvatelé Otrokovic si mohou oddychnout, výsledky vzorků půdy v lokalitě Skály ve čtvrtek prokázaly, že po červencové havárii kamionu není zdroj vody ohrožen. Ekologická havárie tak nehrozí, řekl agentuře Mediafax vedoucí odboru životního prostředí otrokovické radnice Petr Zakopal.

Z havarovaného kamionu vytekly v lokalitě počátkem července stovky litrů ropných látek. Místo neštěstí se nacházelo na rozhraní pásma hygienické ochrany a pomocného zdroje vody pro obyvatele Otrokovic a části Zlína. Akutně tak hrozila ekologická havárie a kontaminovaná zemina musela být vytěžena. "Práce nám ztěžovaly plynové rozvody a telefonní kabely, takže bagrem šlo odebrat jen část zeminy, zbytek bylo nutné vytěžit ručně," podotkl Zakopal.

Po komplikovaném odtěžení zeminy odebral hydrogeolog vzorek půdy a ukázalo se, že půda je stále kontaminovaná. Pracovníci museli tedy odtěžit další část zeminy. Poslední vzorky konečně prokázaly neporušenost zdejšího ekosystému a potvrzují čistotu území.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů